Vooruitzichten voor bèta technici na 2013 gunstiger

26 november 2010

Dit blijkt uit een nieuwe arbeidmarktprognose voor de periode 2011 tot en met 2015 op regioniveau door Bureau Louter in opdracht van Platform Bèta Techniek. Voor leerlingen die nu hun opleiding- of studiekeuze moeten maken, geldt dus dat de kansen op een baan weer groter zijn tegen de tijd dat zij hun diploma gehaald hebben. Dit geldt met name voor de hoger opgeleide technici, waarvoor begin dit jaar nog door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) een matige arbeidsmarkt werd voorspeld tot in 2013. De arbeidsmarktpositie van IT-starters is volgens ROA de komende vier jaar het slechtst van alle bètatechnici.

Veel kans voor HBO-informatici
Bureau Louter stelt nu dat de arbeidsmarktsituatie tussen 2013 en 2015 relatief het meest verbeterd voor hbo- en wetenschappelijk geschoolde informatici. Dit komt doordat de banengroei in de sector technisch advies/ICT tussen 2011 en 2015 het grootst is. Gemiddeld bedraagt de groei 2,5 procent per jaar, met in sommige regio’s uitschieters van 3 tot 4 procent per jaar. “Dat levert vooral veel kansen op voor hbo-informatici, omdat de vervangingsvraag naar informatici op wo-niveau laag is. Die laatste groep zal dus alleen werk vinden dat bij hun opleiding past, indien er sprake zal zijn van een omvangrijke uitbreidingsvraag”, aldus een van de onderzoekers.

Grote verschillen per regio
Louter heeft voor het Platform Bèta Techniek voor de komende vijf jaar per regio prognoses voor technici gemaakt. Deze analyse laat zien dat er grote verschillen zijn tussen regio’s in Nederland, de verwachtingen voor laag en middelbaar opgeleide technici zijn beduidend anders verdeeld dan die voor hbo- en wetenschappelijke bètatechnici. De arbeidsmarkt voor technici in Nederland is geconcentreerd langs ‘de kennisas’, een strook rond de A2, van zuidoost-Amsterdam naar zuidoost-Brabant, met uitlopers naar Noord-Limburg en Twente.

De grootste hotspot met hoogwaardige bedrijvigheid en innovatie ligt in de regio Eindhoven/Veldhoven, waar bedrijven als ASML, TomTom en Philips zitten. Verder kenmerkt de noordelijke helft van de Randstad zich door sterke vertegenwoordiging van ICT-bedrijven, net als de steden Den Haag en Utrecht. Voor de informaticaopleidingen zijn de regionale verschillen in arbeidsmarktperspectief dan ook groot. Volgens de onderzoekers zal met name onder afgestudeerde hbo-ICT’ers uit Groningen, Friesland en in iets mindere mate Limburg, ‘een grote geneigdheid bestaan om te verhuizen om werkredenen’.

Nieuwkomers zijn slechter af
De vooruitzichten voor pasafgestudeerde informatici zijn volgens het ROA slecht omdat de uitbreidingsvraag achterblijft door de economische crisis. De werkgelegenheid daalt tot 2014 met 3100 banen op hbo-niveau en zo’n 100 banen op wo-niveau, terwijl de vervangingsvraag met ‘gemiddeld’ wordt getypeerd. Omdat de gemiddelde leeftijd in de ICT erg laag ligt (ruim 36 jaar; meer dan 3 jaar lager dan het gemiddelde in Nederland), valt de uittocht van babyboomers mee.
Bovendien worden werknemers die met pensioen gaan in de ICT vaak vervangen door mensen uit een naastgelegen leeftijdsgroep, waardoor de vergrijzing nauwelijks nieuwe kansen biedt voor pasafgestudeerden. In combinatie met de hoge conjunctuurgevoeligheid en het gebrek aan uitwijkmogelijkheden naar andere functies maakt dit de arbeidsmarktpositie van IT’ers erg kwetsbaar.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!