Loopbaan

Carriere
Fred Mulder

Voormalig rector magnificus OU Fred Mulder overleden

Medeoprichter van de digitale universiteit en Wikiwijs was al enige tijd ernstig ziek.

Fred Mulder © Open Universiteit
1 november 2018

Medeoprichter van de digitale universiteit en Wikiwijs was al enige tijd ernstig ziek.

Oud-rector magnificus en hoogleraar Informatica Fred Mulder is overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek en is 69 jaar geworden.

Fred Mulder werd in 1949 in Den Haag geboren en studeerde aan de Universiteit Twente af als ingenieur toegepaste wiskunde en promoveerde aan de Radboud Universiteit op een theoretisch chemisch onderwerp. Hij was één van de pioniers van de Open Universiteit (OU). Sinds 1983 was hij er in diverse functies werkzaam, onder meer als decaan en hoogleraar informatica-onderwijs. Toen in zijn ogen ongeschikte managers het roer overnamen, legde hij het decanaat neer en ging op een businessschool werken. Maar twee jaar later werd hij teruggevraagd en werd hij lid van het College van Bestuur van de Open Universiteit en van 2002 tot en met 2010 was hij er de eerste rector magnificus.

Digitalisering onderwijs stond centraal

In zijn periode als rector magnificus was hij nauw betrokken bij de digitalisering van het onderwijs, zoals de oprichting van de digitale universiteit en het landelijk programma Wikiwijs. Het onderwijsplatform voor nieuwe digitale leermiddelen initieerde hij samen met de toenmalige minister Plasterk (PvdA). In 2007 ontving hij voor zijn inzet op het gebied van leven lang leren een hoge koninklijke onderscheiding. In 2010 werd Fred Mulder benoemd tot hoogleraar Open Educational Resources met een UNESCO leerstoel en van 2011 tot 2014 was hij universiteitshoogleraar aan de OU.

In 2014 ging hij met pensioen, maar hij bleef als onbezoldigd hoogleraar verbonden aan de faculteit Management, Science & Technology. In deze periode was hij betrokken bij het OpenupEd initiatief van de EADTU. Dit concept van open education policies en MOOCS (Massive Open Online Courses) heeft hij vervolgens in samenwerking met UNESCO uitgedragen in Afrika en Azië.

Daarnaast was hij:

  • Voorzitter van de kerngroep van het Nationaal Initiatief Leven Lang Leren
  • Lid van het executive committee van de European Association of Distance Teaching Universities (EADTU)
  • Lid van de Europese e-Learning Industry Group
  • Voorzitter van de gezamenlijke taskforce Open Educational Resources van UNESCO en de International Council for Open and Distance Teaching Universities (ICDE)
  • Verantwoordelijk voor het experiment met Open Educational Resources van de Open Universiteit
  • Founder van het Global OER Graduate Network (GO-GN) (die een Fred Mulder Award for Best Open Education Research Paper and Best Open Research Practice hebben ingesteld, die voor het eerst in 2019 wordt uitgereikt).
  • Betrokken bij het VPRO-project 'Mind of the Universe', een ambitieus Open Source project dat wereldwijd aandacht trok. Dit leidde onder andere tot een Honorary Fellowship bij de Open Universiteit van China.

“Fred Mulder was een gedreven onderwijsman die het werk bij de Open Universiteit zag als een mogelijkheid zijn droom te realiseren, om voor iedereen toegang tot kwalitatief hoogstaand hoger onderwijs mogelijk te maken. Fred had een enorme inhoudelijke dossierkennis, was duidelijk en recht door zee, en wist door een persoonlijke aanpak mensen te overtuigen en te motiveren. Internationaal werd hij gezien als een van de beeldbepalende leiders van de Open Onderwijs beweging”, staat in een verklaring op de website van de OU.

Fred Mulder overleed aan de gevolgen van kanker op 8 oktober van dit jaar. De uitvaartdienst  en crematie vonden plaats op 15 oktober in de Sint Janskerk in Maastricht. Hij laat zijn vrouw en twee kinderen na.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.