Loopbaan

Carriere
oudere handen

Vooral ouderen tussen 50-64 jaar dupe van automatisering

Helft loopt risico baan te verliezen door intelligente technologie

© CC0 Pixabay,  Stevepb
16 augustus 2018

Helft loopt risico baan te verliezen door intelligente technologie

Oudere werknemers in ons land hebben meer kans om vervangen te worden door intelligente technologie dan jongere werknemers. Dat blijkt uit het Twin Threats of Aging and Automation rapport van Marsh & McLennan Companies’ Global Risk Centre.

Experts van Oliver Wyman en Mercer onderzochten de risico’s van het ouder wordende personeelsbestand tegenover automatisering op de werkvloer. Dit deden ze in 16 landen in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. De onderzoekers hebben aan de hand van data van de Verenigde Naties het aantal oudere werknemers in elk land berekend voor elk van de VN’s negen categorieën van werkgelegenheid. Voor de meeste landen worden oudere werknemers gedefinieerd als mensen tussen de 50 en 64 jaar, die nog steeds actief zijn op de werkvloer, met uitzondering van Canada (45-64 jaar) en de Verenigde Staten (55-64 jaar). Door de negen categorieën in te delen in de ‘risico's van automatisering’ van Carl Frey & Michael Osborne, onderzoekers van de Universiteit Oxford, genereerden de onderzoekers voor elk land de gemiddelde scores voor het automatiseringsrisico voor oudere werknemers.

In China is het nog erger

Volgens de onderzoekers worden in Nederland vooral oudere werknemers momenteel veel ingezet voor werk dat geautomatiseerd kan worden, waardoor de kans dat zij worden vervangen door automatisering en robotisering groot is. Die kans is zo’n 50%. In China is dit maar liefst 76%. Het Aziatische land scoort daarmee het hoogst. Australië staat onderaan met een score van 42%.

David Sanderse, CEO bij Mercer Nederland, stelt dat automatisering een ongekend hoge productiviteit mogelijk maakt, waardoor bedrijven kunnen investeren in zowel nieuwe inkomstenstromen als jongere werknemers. “Investeren in jong talent wordt echter lastig nu de jongere bevolking afneemt. Met een workforce die in 2030 voor 32% uit mensen tussen de 50 en 64 jaar bestaat, kunnen overheden en bedrijven het zich niet veroorloven oudere medewerkers te negeren.”

Het onderzoek wijst uit dat van alle OESO-landen het percentage ouderen onder werklozen in Nederland het snelst stijgt. Binnen 16 jaar steeg het percentage van een werkloze bevolking tussen de 50-64 jaar van 14% naar 30%. Dat geldt zeker ook in de IT, blijkt iedere maand weer uit cijfers van UWV. “Tegenwoordig willen veel bedrijven versneld de nieuwste intelligente technologieën toepassen, wat grote gevolgen kan hebben voor oudere werknemers. Het kan leiden tot meer werkloosheid, toenemende ongelijkheid en tot extra druk op de sociale vangnetten”, aldus Coen Degen, partner bij Oliver Wyman. Volgens hem vormen oudere werknemers een belangrijk deel van de workforce. “Maar als zij hun vaardigheden en kennis niet genoeg aanpassen aan de huidige ontwikkelingen, lopen zij het risico buitengesloten te worden.”

Zuid-Korea meest geautomatiseerd

Uit het onderzoek blijkt dat er een positieve correlatie bestaat tussen vergrijzing en automatisering: hoe ouder de bevolking van een land, hoe groter de inzet van intelligente technologie. Bovendien krimpt de Nederlandse werkende bevolking rond 2030 naar verwachting met 5,5%, terwijl de groep 65-plussers groeit met 6,6%. Zuid-Korea zal in 2030 overigens het meest geautomatiseerde land zijn: hier krimpt de werkende bevolking met 10,1%, terwijl de groep 65-plussers met 10,9% toeneemt.

Sanderse benadrukt dat werkgevers naast het investeren in digitale strategieën plannen moeten maken om oudere werknemers daarin te betrekken. “Automatisering werkt namelijk het best in combinatie met menselijke vaardigheden.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.