Loopbaan

Carriere
training

Vooral non-profit sector laat zich trainen door IT-bedrijven

Veel IT-bedrijven bieden trainingen aan als nevenactiviteit.

© Shutterstock ESB Professional
22 augustus 2022

Veel IT-bedrijven bieden trainingen aan als nevenactiviteit.

IT-bedrijven verzorgen regelmatig trainingen als onderdeel van hun aanbod. Voor AG Connect analyseerde Partner Navigator bijna 1.000 bedrijven, die trainingen op het gebied van IT aanbieden. Daarbij tekent zich een opmerkelijke tweedeling af. Meer dan de helft van deze bedrijven heeft meer dan 20 werknemers, maar 21% bestaat juist uit eenmansbedrijven. Naast gespecialiseerde opleiders bieden veel IT-bedrijven trainingen aan als nevenactiviteit.

Het percentage eenmansbedrijven dat IT-trainingen verzorgt, is opmerkelijk hoog.

PN fig 1

Bedrijven die IT trainingen verzorgen vallen meestal in de de groepen, consultancy/gespecialiseerde trainers, softwarebedrijven of resellers. Bij consultancybedrijven hangt de training vaak nauw samen met de adviserende activiteiten. Bij softwarebedrijven worden de trainingen aangeboden om de applicaties optimaal te kunnen benutten. Resellers verzorgen trainingen vaak als aanvulling op de producten en oplossingen die men in de markt zet.

22AG0708 PN fig .2

IT-bedrijven die training aanbieden, zijn met name gericht op de non-profitsector zoals zoals zorg, overheid en onderwijs. Ook sectoren als industrie, detailhandel (retail) en financiële dienstverlening genieten duidelijk de aandacht bij bedrijven die IT training aanbieden.

22AG0708 PN fig .3

IT-bedrijven die training aanbieden, richten zich met hun aanbod vooral op populaire technologieën. Relatief veel voorkomen trainingen op het gebied van cloud, security, VR (Virtual Reality) en opkomende technologieën als AI, (Artificial Technology) of IoT (Internet of Things).

22AG0708 PN fig .4

Naar verwachting gaan steeds meer bedrijven die in IT actief zijn, ook trainingen verzorgen. De behoefte aan training en opleiding lijkt te groeien onder invloed van een kwantitatief maar ook kwalitatief tekort aan gespecialiseerde mensen. Zowel bij eindgebruikerorganisaties als bij IT leverende partijen zelf. Ook de steeds snellere adoptie van nieuwe technologieën zorgt voor behoefte aan training en opleiding. Een fenomeen dat in IT van alle tijd lijkt te zijn.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juli-augustus 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.