Innovatie & Strategie

Branche
Nieuwe technologie

Vooral kleinere bedrijven zetten in op nieuwe tech

Grote IT-bedrijven gaan voor mobility, big data of unified communication-oplossingen.

16 mei 2023

Grote IT-bedrijven gaan voor mobility, big data of unified communication-oplossingen.

Nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML), blockchain en VR/AI/MR worden vooral ingezet door kleinere IT-bedrijven. Dat concludeert Partner Navigator na een analyse van de eigen database.

AI wordt met name ingezet bij bedrijven met tien tot vijftig werknemers, terwijl mobility en big data veel meer voorkomen bij grotere bedrijven met vijfhonderd werknemers of meer. Dat wil nog niet zeggen dat jongere technologieën per definitie de markt in komen via kleinere IT-partijen, maar het is wel opvallend. Wellicht is hier verklaring voor te vinden in het feit dat juist meer gevestigde technologie eerder bij grotere IT-bedrijven in brede zin is te vinden, en dat dit zorgt voor een ‘remmende voorsprong’.

Aandachtsgebieden van IT-bedrijven
Aandachtsgebieden van IT-bedrijven

Ook valt op dat kwantumcomputing van alle technologieën nog het minst goed waarneembaar is bij IT-bedrijven. Maar we zien al wel dat de partijen die ermee actief zijn vooral hard- en software leveranciers zijn. We zien ook nog een sterke relatie tussen deze ‘eerste’ partijen met de technische universiteiten in ons land.

Als het gaat om cloud-oplossingen, security of Voice over IP (VoIP) dan hebben in vrijwel elke branche voldoende IT-bedrijven dit in hun portfolio opgenomen. De opkomende technologieën laten duidelijke verschillen zien. Zo is blockchain een fenomeen dat met name aandacht heeft van specialisten die zich richten op de finance-sector. Ook AI en Big Data staan meer dan gemiddeld in het lijstje bij deze branchespecialisten. Bij IT-bedrijven die zich richten op overheden zijn mobility, Big Data en VR/AR en MR meer dan gemiddeld aanwezig in het portfolio.

Aandachtsgebieden per type aanbieder
Aandachtsgebieden per type aanbieder
Aandachtsgebied per branche
Aandachtsgebied per branche

Tot slot valt op dat het Internet of Things (IoT) met name populair is bij hardware-leveranciers en niet-IT-bedrijven, dus bedrijven die IT niet als hoofdactiviteit hebben. Bijvoorbeeld een bank met softwareactiviteit, een logistiek bedrijf met een IoT specialisme of een landbouwbedrijf dat voor eigen gebruik een functionaliteit heeft ontwikkeld om meetsystemen te analyseren.
Unified Communication oplossingen zien we vaak terug bij distributeuren, robotics bij hard- en softwareleveranciers en kwantumcomputing bij hardware-leveranciers.

Selectie van aandachtsgebieden per aanbieder
Selectie van aandachtsgebieden per aanbieder

Partner Navigator nam in deze analyse 4.080 bedrijven mee waarvan we weten wat de oplossingsgebieden zijn waarin ze zijn gespecialiseerd.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 3 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.