Loopbaan

Carriere
Elon Musk

Voor Elon Musk kende 2018 hoge pieken en diepe dalen

Topman had zijn handen vol aan Tesla, SpaceX, Boring Company én zijn Twitter

Elon Musk © CC BY 2.0 - Flickr,  Steve Jurvetson
27 december 2018

Elon Musk schoot zijn eigen auto de ruimte in met SpaceX, zag Tesla bijna failliet gaan en opende op de valreep van 2018 de eerste autotesttunnel van Boring Company. De serieondernemer heeft een bewogen jaar achter de rug, niet in de laatste plaats vanwege zijn controversiële Twitter-berichten.

Als directeur van autofabrikant Tesla, ruimtebedrijf SpaceX en tunnelmaker Boring Company heeft Musk zich dit jaar niet verveeld. Sterker nog: hij is er bijna aan onderdoor gegaan. "Niemand zou ooit zo hard moeten werken", verklaarde Musk vorige maand over zijn werkweken van 120 uur. In de maanden ervoor verbleef hij bijna non-stop in Tesla-fabrieken om te voorkomen dat zijn autobedrijf failliet zou gaan. Dat scheelde naar eigen zeggen slechts enkele weken. Hij wist het tij te keren: deze zomer haalde Tesla voor het eerst zijn productiedoel en in oktober werd de eerste kwartaalwinst in twee jaar genoteerd.

Ondertussen vond Musk ook nog tijd om zijn twee andere bedrijven te leiden. SpaceX moest belangrijke satellietlanceringen uitstellen, maar schoot dit jaar toch een belangrijke militaire satelliet en de langverwachte testraket Falcon Heavy de ruimte in. Als ultieme pr-stunt ging bij die laatste ook Musks eigen Roadster mee, die inmiddels voorbij Mars is gevlogen. Musk acht de kans zeventig procent dat hij op termijn een enkele ruimtereis naar Mars boekt. Maar eerst wil hij met Boring Company een ondergronds tunnelstelsel graven om mensen via elektrische, zelfrijdende auto’s met hoge snelheid van A naar B te vervoeren. Dat gaat vooralsnog volgens plan – waarover later meer.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!