Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Volvo XC90 Drive Me

Volvo schrikt terug van autonome auto

Het Drive Me programma van Volvo gaat op de lange baan

Volvo XC90 Drive Me © Volvo
15 december 2017

Het Drive Me programma van Volvo gaat op de lange baan

'We vinden meer problemen dan verwacht waar we in moeten duiken en oplossen", zegt Marcus Rothoff, de directeur van Volvo’s autonomous driving program tegen Automotive News Europe.

Volvo was van plan in 2017 zijn eerste 100 volledig zelfrijdende auto's af te leveren aan klanten. Die ambitie is nu verlegd naar 2021. Volvo koos een andere route naar de productie van zelfrijdende auto's dan zijn concurrenten. Merken als Audi, GM, Mercedes-Benz en Tesla werken eerst aan verschillende tussenstadia die als extra feature aan klanten verkocht kunnen worden. 

Volvo wilde echter gelijk voor de volledig autonome auto gaan net als Google's moederbedrijf Alphabet dat een autonome auto ontwikkelt in dochterbedrijf Waymo. Dit bedrijf kiest er echter voor de ontwikkeling te doen in een beschermde omgeving en heeft geen deadline genoemd.

Grootse plannen met testritten

Volvo kondigde in 2015 al aan binnen twee jaar de eerste Drive Me-auto's te leveren. Vervolgens zouden ook 100 exemplaren naar klanten in China en het Verenigd Koninkrijk gaan. De 300 gebruikers zouden als testrijders optreden. Zij zouden de auto volledig zelf kunnen laten rijden op stukken weg waarvoor bij de betreffende overheden toestemming zou zijn aangevraagd.

Het bedrijf heeft zijn ambities nu bijgesteld. De komende vier jaar gaan de tests door maar zullen er slechts features beschikbaar zijn die ook bij de concurrentie te koop zijn, zogeheten Level 2 functies. Er zullen 100 mensen in plaats van 100 auto's meedoen in Zweden.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.