Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgende versie Opera is uitbreidbaar

Uitbreidingen of extensies maken het mogelijk de browser uit te breiden met extra functionaliteit. Opera 11 zal extensies ondersteunen die gebaseerd zijn op webstandaarden als HTML5, CSS en JavaScript. Daarnaast komen er Opera-specifieke applicatieprogramma-interfaces (API’s) als uitbreiding beschikbaar, zei Opera’s productmanager Arnstein Teigene tegen Computerworld.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Volgens Teigene hebben zowel gebruikers als ontwikkelaars Opera Software gevraagd om de ondersteuning van extensies, als mogelijkheid om de browser aan de eigen wensen aan te passen. Hij verwacht dat ‘binnenkort’ de alfaversie van Opera 11 beschikbaar komt, evenals technische details voor ontwikkelaars die extensies willen schrijven. De publicatiedatum van de definitieve versie is nog niet bekend.

Teigene wijst erop dat Opera Software al sinds versie 9 kleine webapplicaties (widgets) aanbiedt om de functionaliteit van zijn browser te vergroten. Deze widgets draaien echter niet in de browser zelf.

Gebruikers zullen de uitbreidingen in een webgalerij of downloadcentrum kunnen uitkiezen. Opera Software zal ze voor publicatie testen om de kwaliteit te garanderen en een stokje te steken voor malware. Ontwikkelaars van uitbreidingen moeten zich vooraf bij Opera Software registreren.

Onduidelijk is of Opera Software ook in staat is schadelijke extensies die toch door de controle glippen op afstand te deactiveren, aldus Computerworld. Mozilla heeft die mogelijkheid in Firefox aangebracht en ook meermalen gebruikt.

Opera bungelt al jaren onderaan de top-5 van meest gebruikte browers. Het marktaandeel bedroeg in september wereldwijd 2,4 procent, volgens metingen van het Amerikaanse bedrijf Net Applications. Safari telt ruim 2 keer zoveel gebruikers (5,3 procent) terwijl Google met Chrome 8 procent van de markt heeft. Opera zinkt helemaal in het niet bij de marktaandelen van Internet Explorer van Microsoft (bijna 60 procent) en Firefox van Mozilla (23 procent).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in