Innovatie & Strategie

Branche
HP-laptops

'Volgende pc-prijsverhoging in aantocht'

Wereldwijde pc-verkoop wat geremd door pandemieproblemen voor toelevering.

© HP Inc.
12 oktober 2021

Wereldwijde pc-verkoop wat geremd door pandemieproblemen voor toelevering.

De opleving van de pc - mede aangejaagd door massaal thuiswerken vanwege de coronacrisis - krijgt nu een domper door leveringsproblemen. Onderzoeksbureau IDC ziet wereldwijd groei in de leveringen, maar een daling in de Verenigde Staten. Bovendien wordt er richting het einde van het jaar een volgende ronde prijsverhoging verwacht, die bovenop de prijsstijgingen van afgelopen zomer komt.

De pc-verkoop heeft wereldwijd een groei geboekt van 3,9% in het derde kwartaal van dit jaar, blijkt uit metingen van IDC. Dit is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en daarmee wordt het zesde opeenvolgende kwartaal aan groei gerealiseerd. Dit nadat de pc lange tijd in een dalende spiraal zat qua leveringen en verkoop. De coronapandemie heeft wereldwijd gezorgd voor massaal thuiswerken en een oppepper voor de pc-verkoop. Nu zorgt diezelfde pandemie voor een domper.

Schaarse componenten

Opstoppingen in de toeleveringsketen, inclusief aanhoudende logistieke problemen in internationaal containervervoer, hinderen de pc-industrie nu. Het effect daarvan is nu vooral zichtbaar in de Verenigde Staten. Daar is in het afgelopen derde kwartaal van 2021 een daling in de pc-leveringen genoteerd, voor het eerst sinds de pandemie is uitgebroken, meldt IDC.

Ondertussen was er wereldwijd al wel sprake van schaarste voor bepaalde componenten, waar naast autofabrikanten ook pc-producenten last van hebben en de bredere ICT-industrie. Die situatie is de afgelopen maanden niet veel verbeterd, stelt onderzoeksmanager Jitesh Ubrani van IDC. "Gezien de huidige omstandigheden zien we dat sommige leveranciers hun leveringen opnieuw prioriteren voor verschillende markten." Dit zorgt er volgens de analist voor dat opkomende markten hun momentum, qua pc-verkoop, behouden.

'Prijsverhogingen onvermijdelijk'

Sommige volwassen markten, zoals Westerse landen, zien daardoor de verkoop afnemen. De VS zijn daar nu een concreet voorbeeld van. Bovendien voorziet 's werelds grootste pc-producent Lenovo dat de tekorten nog wel enige tijd zullen aanhouden, meldt The Register. Dit vanwege hogere kosten voor schaarse componenten en vanwege enorm gestegen logistieke kosten. Dat zal niet alleen tot beperkte of zelfs dalende verkoop leiden, maar ook tot prijsstijgingen. Op het Canalys Channel Forum heeft operationeel directeur Fiona O'Brien van Lenovo aangegeven dat prijsverhogingen niet gewenst maar wel onvermijdelijk zijn.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.