Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Tweede Kamer

Volgend jaar strengere regels voor overheidsalgoritmes

Strengere regels moeten discriminatie door overheidsalgoritmes voorkomen. 

© Tweede Kamer
1 juli 2020

Strengere regels moeten discriminatie door overheidsalgoritmes voorkomen. 

De overheid kijkt vanaf 2021 scherper naar de impact van algoritmes, om te voorkomen dat burgers slachtoffer worden van digitale systemen van de overheid. Ook komen er duidelijkere richtlijnen waar de algoritmes aan moeten voldoen. Dat heeft staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) tijdens een debat over digitalisering gezegd. 

Volgens Knops ontwikkelt de Technische Universiteit Eindhoven plannen waarmee programmeurs betere algoritmes kunnen ontwikkelen. Ook gelden volgend jaar de toetsingskaders waarmee de Algemene Rekenkamer algoritmes beoordeelt. Daarin zijn onder andere het bewustzijn op de risico's en de bescherming van de privacy opgenomen.

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over de problemen die algoritmes bij de overheid kunnen veroorzaken. Zo maakte de reclassering gebruik van een systeem om recidive te voorspellen, dat burgers mogelijk op grond van ras benadeelde. Ook werd eerder het anti-fraudesysteem SyRi (Systeem Risico Indicatie) stopgezet, omdat niet duidelijk was op welke basis burgers als fraudeur werden aangewezen.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven verzuchtte woensdag nog weinig grip te hebben op de huidige algoritmes die de rijksoverheid gebruikt. Hij wil een meldplicht voor nieuwe algoritmes bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Nevin Özütok (GroenLinks) wilde weten of ook bestaande programma's opnieuw tegen het licht worden gehouden. De staatssecretaris zei "het gevoel van ongemak te delen" en wil verder inzetten op transparantie van de programma's.

1
Reacties
Martijn Laurense 03 juli 2020 11:09

Het wordt tijd dat er ook eens wordt gekeken naar dit soort systemen bij verzekeraars.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.