Vodafone valt terug op EDGE

18 maart 2011

Bart Weijermans, directeur van T-Mobile Nederland, kondigde in een interview met Het Financieele Dagblad al voorzichtig aan dat het toenemende gebruik van mobiel internet zal leiden tot onvermijdelijke prijsverhogingen. Als enige aanbieder wil T-Mobile onbeperkt mobiel internet aanbieden zonder datalimiet, maar dat betekent niet dat het huidige prijsniveau gehandhaafd blijft. Er moet namelijk fors geïnvesteerd worden in netwerkcapaciteit.

Vodafone heeft een tijdelijke oplossing bedacht: de inzet van een EDGE-netwerk. Die standaard werd een aantal jaren geleden nog geïntroduceerd door Telfort, maar nadat KPN het bedrijf had overgenomen, vond men het niet opportuun meer om EDGE te blijven ondersteunen. In 2007 trok Telfort definitief de stekker uit EDGE. Veel klanten werden gedwongen om een nieuw toestel aan te schaffen of genoegen te nemen met het veel tragere gprs.

EDGE werd al spoedig ingehaald door snellere varianten van UMTS. De standaard komt onder ideale omstandigheden niet verder dan maximaal 384 kbps, in plaats van de 8 Mbps die tegenwoordig voor mobiel internet wordt aangeboden.

Vodafone wil EDGE nu alsnog gaan gebruiken om capaciteit op te vangen in gebieden waar 2 G nog veel wordt gebruikt of waar 3G-dekking zwak is. Volgens Vodafone schakelen gebruikers hun toestel vaak terug op 2 G om de accu te sparen. Daarnaast zijn er toestellen, zoals de BlackBerry Curve 8520, die geen 3G-ondersteuning bieden. Daardoor wordt ook het 2G-netwerk zwaarder belast. De ingreep kost Vodafone relatief weinig. Er kan worden volstaan met een upgrade van software op huidige zendmasten, en slechts in een enkel geval zal een nieuwe mast moeten worden geplaatst. EDGE wordt in veel toestellen nog ondersteund.

Lapmiddelen broodnodig
Voorlopig zijn dit soort lapmiddelen broodnodig. De uitbreiding naar LTE, dat veel hogere snelheden ondersteunt, laat in veel gevallen nog op zich wachten. Tele2 en KPN zijn wel al volop aan het experimenteren, maar de meeste telecombedrijven wachten eerst de herverdeling van het frequentiespectrum af. De overheid wil volgend jaar extra mobiele frequenties veilen om het toenemende gebruik van mobiel internet op te kunnen vangen. Ook zullen de huidige frequenties voor mobiele telefoons in 2013 opnieuw worden geveild.

Groot nadeel van LTE is ook dat er nieuwe toestellen voor moeten worden ontwikkeld. Marktvorser Wireless Intelligence verwacht dat in 2015 nog maar 4 procent van alle mobiele verbindingen wereldwijd LTE zal ondersteunen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!