Beheer

Security
TikTok

VNG ontraadt gebruik apps uit landen met offensief cyberprogramma

Advies aan werknemers gemeenten: gebruik de apps niet op werktelefoon.

TikTok-app © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Solen Feyissa
17 mei 2023

Advies aan werknemers gemeenten: gebruik de apps niet op werktelefoon.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontraadt gemeenten om apps te gebruiken die afkomstig zijn van bedrijven uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen. Het gaat dan om landen als Rusland en China. Daarmee sluit VNG aan op de lijn van het Rijk en de AIVD rondom het gebruik van apps.

De AIVD waarschuwde eerder al dat het gebruik van apps uit dergelijke landen verhoogde spionagerisico's met zich mee kan nemen. Dergelijke apps hebben vaak verregaande toegang tot de gegevens op de telefoon in kwestie, waar ook toestemming voor gevraagd wordt via de gebruikersvoorwaarden. Het gaat dan om persoonsgegevens als contactgegevens en foto's, maar ook om informatie over het apparaat in kwestie en de netwerken die gebruikt worden. In sommige gevallen worden zelfs de toetsaanslagen van gebruikers onderschept.

Het kabinet riep zijn ambtenaren daarom afgelopen maart op om apps uit dit soort landen van de werktelefoon te verwijderen. Uit een inventarisatie van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur bleek in april echter dat diverse lokale overheden nog wel actief zijn op TikTok, één van de apps waarvan gebruik ontraden wordt. Gemeenten als Harderwijk, De Bilt, Breda, Zandvoort en Nijmegen bleken nog actief, net als de provincie Limburg en de waterschappen De Dommel, Rivierenland, Hollandse Delta & Zuiderzeeland.

VNG gaat nu dus mee in de lijn van het Rijk, door dit gebruik van dit soort apps op werktelefoons te ontraden. Ook ontraadt VNG het gebruik van dergelijke apps als communicatiekanaal voor inwoners. "Uit het advies van de AIVD blijkt immers dat er een risico is op spionage, dat niet opweegt tegen voordelen van het gebruik van dergelijke apps. Daarom worden gemeenten geadviseerd om de lijn van het Rijk te volgen om apps afkomstig van landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen te weren van werktelefoons en niet in te zetten als communicatiekanaal voor inwoners", aldus VNG. 

Om welke apps gaat het?

Concreet gaat het om apps uit landen met een offensief cyberprogramma, zoals Rusland, China, Iran en Noord-Korea. VNG noemt in zijn advies (pdf) echter alleen een lijst met veelgebruikte apps uit China. Het gaat dan bijvoorbeeld om het populaire TikTok, WeChat, TurboVPN, UC Browser en SHEIN. 

Gemeenten wordt aangeraden om regelmatig te controleren of medewerkers inderdaad aan het advies voldoen. Ook kan overwogen worden om naar managed apparaten toe te werken, waarbij de werkapparaten van ambtenaren zo zijn ingericht dat er alleen vooraf toegestane apps, software en/of functionaliteiten kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt. Het Rijk heeft al besloten om op korte termijn naar een dergelijke situatie toe te werken. 

Werknemers van gemeenten kunnen de apps wel op hun privétoestellen blijven gebruiken. VNG adviseert echter om hen erop te wijzen dat het gebruik van apps uit onveilige landen risico's met zich meeneemt. "Als zij het advies negeren voor wat betreft het gebruik op hun privé toestel, is het des te belangrijker is dat dit toestel niet wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Daarover kunnen afspraken met medewerkers worden gemaakt."

Lees meer over
2
Reacties
Advocaat v/d duivel 22 mei 2023 13:53

En hoe zit het dan met de apps van landen die niet een (voor zover bekend) actief (al dan niet) cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen hebben?
Principe van verhoogde spionagerisico's blijven hetzelfde, immers zelfde hardware, zelfde techniek.
Maar over facebook/whatsapp/twitter en anderd US based apps hoor je dan niets.
Terwijl ook die verhoogde spionagerisico's met zich meebrengen.
Zeker gezien de Israëlise software industrie (en de door Snowden bekende inlichtingen organisaties)
Toch?
Maar daar hoor/lees/zie je niets over...
Nogmaals hardware en techniek is hetzelfde, Big Brother is always watching.....

Jan Jonker 19 mei 2023 14:47

Advies? Hoezo advies? Gewoon onmogelijk maken.
Dit is weer polderen optima forma! We moeten Chinese app op een werktelefoon van ambtenaren gewoon verbieden en onmogelijk maken middels MDM (Mobile Devices Management) technologie!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.