Innovatie & Strategie

Cloud
VMware

VMware trekt stekker uit publieke cloudaanbod

VMware verkoopt zijn IaaS vCloud Air aan een Franse branchegenoot.

6 april 2017

VMware verkoopt zijn IaaS vCloud Air aan een Franse branchegenoot.

VMware gooit de handdoek in de ring in het gevecht zelf een rol van betekenis te spelen in het aanbod van public-clouddiensten. CEO Pat Gelsinger noemt de stap een 'win' voor zijn klanten.

VMware startte de dienstverlening in 2014 als uitbreiding op zijn vCloud Initiative. Het doel was klanten die het eigen datacentrum met behulp van VMware hadden gevirtualiseerd, de mogelijkheid te bieden makkelijk een hybride cloud omgeving te creëren. Bij piekbelasting of speciale projecten kon zo makkelijk tijdelijk extra capaciteit vanuit de public cloud worden bijgeschakeld.

Maar VMware meldde zich pas laat in deze wedstrijd om een speler van wereldformaat te worden. De koek was al verdeeld tussen de ervaren spelers AWS, Google en Microsoft. VMware moest op dat moment nog starten met het opzetten van een wereldwijde infrastructuur van grote datacentra. In een markt waar prijserosie hoogtij viert en de marges dun zijn, moet een bedrijf het gelijk kunnen hebben van de grote aantallen.

Aantal klanten onbekend

VMware heeft overigens nooit aangegeven hoeveel klanten gebruik maakten van zijn publieke cloud-dienstverlening. De enige aanwijzing dat het toch niet heel slecht ging, kwam van de laatste kwartaalcijfers van Dell, sinds kort eigenaar van VMware na de overname van EMC. In die rapportage stelt Dell dat de vCloud Air robuuste groei doormaakte. De omzet was eind december met 9 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder en uitgekomen op 2,03 miljard dollar.

OVH biedt meer flexibiliteit

Dell EMC verkoopt dit onderdeel van VMware nu aan de Franse dienstverlener OVH. Dit bedrijf heeft 20 datacentra in 17 landen. Alle Europese en Amerikaanse klanten kunnen hun contracten gewoon voortzetten bij de nieuwe eigenaar. Beide partijen hebben geen uitspraken gedaan over de financiële details van de overeenkomst. Volgens VMware-CEO Pat Gelsinger kunnen klanten profiteren van de wereldwijde aanwezigheid en expertise van de Franse cloudaanbieder. Heel opmerkelijk is dat klanten in Australië en Nieuw-Zeeland uitgesloten worden bij de overeenkomst tussen VMware en OVH. De klanten in deze landen blijven bij VMware. De uitsluiting is des te opmerkelijker omdat OVH onlangs nog zijn activiteiten uitbreidde naar Australië.

OVH is niet van plan vCloud Air aan te bieden als een publieke dienstverlening. Voor dat aanbod houdt het bedrijf vast aan zijn OpenStack-implementatie. De overgenomen vCloud-klanten krijgen de vCloud Air alleen in de vorm van een hybride cloudaanbod.

VMware zet zelf in op een nieuwe hybrid cloudstrategie. Die werd al ingezet met een verrassende aankondiging in oktober vorig jaar. VMware sloot toen een samenwerkingscontract met AWS, tot dan toe een aartsrivaal. In deze strategie wil VMware zijn eigen klanten de mogelijkheid bieden te kiezen uit de diensten van verschillende aanbieders om een hybride cloudinfrastructuur op te zetten. AWS bijvoorbeeld gaat samen met VMware infrastructuur in te richten zodanig dat virtual machines eenvoudig tussen het eigen datacentrum en de datacentra van AWS heen en weer kunnen worden geschoven.

Alternatieven dienen zich aan

Ondertussen ontwikkelt zich een nieuwe concurrent voor VMware in de vorm van containers, een lichtgewicht variant van virtual machines. Deze open source-aanpak is al standaard bij de grote webdienstverleners als Google, Netflix, Amazon en eBay. Nu partijen als Red Hat, CoreOS en Mesosphere daar omheen installatie- en beheerdiensten hebben, wordt deze aanpak ook interessant voor bedrijven die hun cloudapplicaties flexibel (agile) willen inrichten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.