overzicht

VMware het meest gebruikte virtualisatieplatform

Onderzoek uitgevoerd door Computer Profile

25 oktober 2016

Onderzoek uitgevoerd door Computer Profile

Bij bedrijven met 50 of meer werknemers is servervirtualisatie inmiddels gemeengoed geworden. Bij meer dan driekwart van die bedrijven wordt de techniek toegepast. De meest gebruikte oplossing voor servervirtualisatie is VMware (72,6 procent).

Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile op basis van circa 3500 gesprekken met IT-verantwoordelijken. Op de tweede plaats staat Microsoft met 19 procent, direct gevolgd door Citrix met ruim 7 procent. In het afgelopen jaar is het aandeel van Microsoft met circa 5 procent gestegen en dat van Citrix ongeveer gelijk gebleven.

 

De verschillen tussen de onderscheiden marktsegmenten zijn relatief beperkt. Citrix kent haar sterkste positie in het publieke domein, terwijl Microsoft juist bij medium sized businesses het grootste aandeel heeft.

Opvallend is dat binnen de non-profitsector het meest gebruik wordt gemaakt van software voor servervirtualisatie (circa 90 procent). In de transportsector ligt het gebruik het laagst. Hier geeft drie op de vijf locaties aan servervirtualisatie toe te passen.

Ook op de desktop

Het gebruik van virtuele desktops lijkt nu snel aan populariteit te winnen. In 2013 gaf een kleine 10 procent aan te beschikken over oplossingen voor desktopvirtualisatie. Nu is dat gestegen naar bijna een kwart van de locaties.

De snelste stijgers zijn overheidsinstellingen en het onderwijs. Zo is er een sterke stijging te zien in het gebruik van virtuele desktops onder Nederlandse gemeenten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.