Innovatie & Strategie

Security
Boeing 777

Vluchten op VS geschrapt vanwege 5G

Uitstel van 5G-uitrol heeft uitval van vluchten niet voorkomen.

© Boeing
19 januari 2022

Uitstel van 5G-uitrol heeft uitval van vluchten niet voorkomen.

Grote luchtvaartmaatschappijen wereldwijd hebben aangekondigd dat ze bepaalde vluchten naar de Verenigde Staten schrappen of voor bepaalde steden uitvoeren met andere toestellen. Aanleiding is de onzekerheid over mogelijke storingen door 5G, specifiek via de krachtige C-band. Het op de valreep bereikte uitstel van de 5G-uitrol bij vliegvelden in de VS is te laat gekomen.

De '5G-nachtmerrie' voor luchtvaart in de Verenigde Staten heeft wereldwijde gevolgen. De Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates, het Indiase Air India en de Japanse luchtvaartmaatschappijen ANA (All Nippon Airways) en Japan Airlines hebben sommige vluchten naar de VS deze week geschrapt. In enkele gevallen zijn er andere vliegtuigen ingezet voor Amerikaanse bestemmingen. Ook Europese luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa en British Airways doen aan schrappen en switchen.

Veelgebruikt Boeing-type

De verstoring voor de luchtvaartindustrie betreft nu vooral de Boeing 777, een veelgebruikt toestel. Het Japanse ANA haalt een specifieke richtlijn van Boeing aan in zijn aankondiging om vluchten naar de VS te schrappen, meldt The Verge. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant heeft volgens ANA beperkingen voor vluchten aangekondigd voor luchtvaartmaatschappijen die het Boeing 777-toestel gebruiken.

Japan Airlines noemt een notificatie van Boeing waarin wordt gesteld dat 5G-signalen van Amerikaanse mobiele telefoons voor storing kunnen zorgen met de hoogtemeter die is geïnstalleerd in de Boeing 777. Volgens plan zouden 5G-netwerken vandaag geactiveerd worden in de VS, waarbij de frequenties in de C-band van 5G het risico zouden geven. Telecomaanbieders spreken dit tegen; er zou afdoende bufferruimte zijn tussen de frequenties die door 5G worden gebruikt en die door vliegtuigapparatuur worden gebruikt.

Toch verstoringen

Toch leeft er nog onzekerheid en genoeg twijfel om op de valreep voor de 5G-activering in de VS te zorgen voor ophef en verstoringen. Een gister bereikte tussenoplossing is het opschorten van de 5G-uitrol in de buurt van vliegvelden. Telecombedrijven AT&T en Verizon hebben afgesproken hun 5G-masten rondom vliegvelden voorlopig nog niet aan te zetten. Deze concessie, die met tegenzin en frustratie wordt gedaan, is bereikt na gesprekken met overheidsfunctionarissen die erop gebrand waren om verstoringen van het vliegverkeer te voorkomen.

Dat laatste is echter toch niet gebeurd. Emirates, Air India, ANA en Japan Airlines hebben zich toch genoodzaakt gezien om maatregelen te nemen. Deze luchtvaartmaatschappijen hebben dus geplande vluchten naar de VS geschrapt en zetten voor sommige vluchten andere toestellen in. Emirates maakt bekend dat het vanaf vandaag negen vluchtroutes opschort, meldt persbureau Reuters. Dit schrappen betreft de bestemmingen Boston, Chicago, Dallas-Fort Worth, Houston, Miami, Newark, Orlando, San Francisco en Seattle. Vluchten op de steden New York JFK, Los Angeles (LAX) en Washington, DC (IAD) gaan nog wel door.

Boeing belooft oplossing

Korean Airlines heeft vliegtuigen op zes routes naar de VS weten om te schakelen naar andere toestellen, aldus Reuters. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hong Kong wil hetzelfde doen, indien dat nodig is. En China Airlines uit Taiwan heeft enkele vluchten opnieuw ingedeeld. Vliegtuigfabrikant Boeing verklaart dat het met alle betrokken partijen werkt aan een data-driven oplossing voor de lange termijn. Dit moet er voor zorgen dat alle vliegtuigen veilig kunnen werken zodra 5G in de VS is uitgerold.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.