Overslaan en naar de inhoud gaan

Vleesverwerking wereldwijd verstoord door hack bij JBS

Multinational JBS is afgelopen zondag getroffen door een cyberaanval. 's Werelds grootste vleesverwerker moest daardoor zijn computernetwerken in Noord-Amerika en Australië stilleggen en de vleesverwerking in een grote Canadese fabriek tijdelijk tot stilstand brengen.
meat processing plant
© JBS
JBS

In Australië heeft JBS zijn abattoirs in Queensland gesloten en is de slacht van runderen en lammeren stopgezet. De Australische minister van Landbouw verklaart in een interview met 4BC dat deze aanval verder reikt dat de activiteiten van JBS in zijn land; het is een wereldwijde aanval. Australië werkt samen met internationale partners om de daders op te sporen.

Gericht op VS

Het van oorsprong Braziliaanse JBS is wereldwijd actief met vleesverwerking. De georganiseerde cyberaanval was volgens JBS gericht op de Amerikaanse computerservers. Het bedrijf zegt niet op de hoogte te zijn van diefstal van informatie door de hackers en dat hard wordt gewerkt om alle IT-systemen weer aan de gang te krijgen. De backup-servers zijn niet geraakt door de aanval, verklaart het getroffen bedrijf in een persbericht.

Door de cyberaanval kunnen vertragingen ontstaan voor klanten en toeleveranciers, aldus JBS. Volgens een Australische vakbond heeft de hack ervoor gezorgd dat er in dat land tot wel 10.000 werknemers van JBS naar huis zijn gestuurd. Het bedrijf is de grootste verwerker van rund-, lams- en varkensvlees in Australië en exporteert die producten naar meer dan vijftig landen. De Canadese fabriek in de deelstaat Alberta die stil kwam te liggen, kan per dag ongeveer 4200 runderen verwerken.

Vlees na olie

De hackaanval bij JBS komt niet lang na een grote cyberaanval tegen het Amerikaanse oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline. Door die hack van drie weken geleden moest een belangrijke oliepijplijn in de VS tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in