Beheer

Security
hacker

Vitale infra krijgt beter verweer tegen cyberaanval

Zes bedrijven vormen consortium om ziekenhuizen, havens, sluizen en luchtvaart beter te beschermen.

© CC0 Public Domain HypnoArt
2 juni 2017

Zes bedrijven vormen consortium om ziekenhuizen, havens, sluizen en luchtvaart beter te beschermen.

De zes bedrijven bundelen hun specifieke Nederlandse kennis en technologie in CyberSecurityKeten.NL.

De consortiumleden willen de infrastructuren die cruciaal zijn voor de nationale belangen, minder afhankelijk maken van buitenlandse technologie en kennis voor de beveiliging.

Het consortium wil zo de vitale infrastructuur in Nederland, zoals de energielevering, ziekenhuizen, havens, sluizen en luchtverkeersleiding beter weerbar maken tegen aanvallen van buitenlandse mogendheden en cybercriminelen.

CyberSecurityKeten.NL denkt dat te bereiken door technische achterdeurtjes in buitenlandse software te dichten, data op te slaan in Nederlandse cloudsystemen onder Nederlandse jurisdictie. Versleutelingssystemen kunnen ofwel van Nederlandse technologie worden voorzien, ofwel met Nederlandse kennis extra beveiliging krijgen. Ook kan het consortium achtergrondchecks doen van personeel dat vitale systemen en data beheert. Tijdens hackaanvallen kunnen leden van het consortium overheid en organisaties bijstaan in de verdediging.

Het initiatief komt van de voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst Pieter Cobelens. “Aanvallen op belangrijke computernetwerken in ons land zijn aan de orde van de dag. Dit gebeurt zelfs door bevriende overheden en hun inlichtingendiensten. Maar ook criminele hackers proberen zich continu toegang te verschaffen tot Nederlandse systemen. Het is van groot belang dat wij de computers die onze vitale infrastructuur aansturen weten te beschermen tegen deze aanvallen, en wel door bedrijven die het Nederlandse belang te allen tijde voorop kunnen stellen. Er kan namelijk pas echt sprake zijn van nationale veiligheid als de hele keten betrouwbaar is. Daarom hebben we het neusje van de zalm van puur Nederlandse ICT-bedrijven, die bereid zijn vergaande commitments af te geven, bij elkaar gebracht in dit consortium”, aldus Cobelens.

Het consortium bestaat nu uit de IT-bedrijven Legian, Intermax, Grabowsky, Restment, Keylocker en Hudson Cybertec, allen met een Nederlandse eigenaar.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.