Visuele communicatie zet netwerk onder druk

18 september 2009

Zeker wanneer het netwerk te mager is en de kwaliteit van de verbinding terugvalt, met teleurgestelde werknemers als gevolg. “Het is wel verklaarbaar dat er plannen zijn voor grootschalige visuele communicatie”, zegt Martijn Blokland, sales director van KPN-dochter Talk & Vision uit Linschoten. “Er spelen diverse factoren mee, bijvoorbeeld de economische crisis, waardoor veel bedrijven genoodzaakt zijn drastisch in hun kosten te snijden, maar ook de dreiging van de Mexicaanse griep, waardoor mensen minder geneigd zijn om lange reizen te maken. Ook bespaart het veel tijd als mensen via video met elkaar kunnen communiceren, dus dan komt al snel de gedachte op om iedereen via een laptop met ingebouwde camera zijn gang maar te laten gaan.”

Volgens Blokland betekent dit ook dat een onontgonnen terrein wordt betreden. De videoverbinding wordt niet meer in een zuiver gecontroleerde omgeving opgezet, zoals bij Telepresence en de huidige hd-videoconferencingsystemen. “En dat kan potentieel tot moeilijkheden leiden, want je weet nooit waar een deelnemer aan een videogesprek zich bevindt. Zit hij bijvoorbeeld op een luchthaven ergens in de wereld, met een gebrekkig WiFi-systeem? Hoe zit het met de betrouwbaarheid van het netwerk? Hoeveel firewalls moet een videobericht oversteken? Weten de gebruikers wel hoe ze het onderste uit de kan kunnen halen? Het antwoord op deze vragen blijft vaak onderbelicht”, aldus Blokland.

Mensen die de gereguleerde vorm van videoconferencing gewend zijn, in een speciale conferentieruimte met een optimale indeling en goede techniek, nemen haast voetstoots aan dat ze zoiets ook met hun eigen laptop voor elkaar kunnen krijgen. Daarbij wordt wel vergeten dat de gebruikers dan zelf alle aspecten moeten regelen; er loopt geen ploeg technici rond die alles voor ze regelt. Blokland: “Denk aan een juiste belichting. Die is bij een professioneel systeem voor videoconferencing prima geregeld. Stap je over naar de laptopwereld, dan hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Er zijn mensen genoeg die met hun laptop bij een raam gaan zitten, zodat het binnenvallende licht de camera helemaal verzadigt. Videoconferencing is een veeleisende applicatie, waar de laptop geschikt voor moet zijn. En er moeten niet te veel andere toepassingen actief zijn. Stel dat het systeem begint met defragmentatie van de harde schijf op het moment dat je een videoverbinding gebruikt, nou dan kun je de performance wel vergeten.”

Gebruikers bekommeren zich eigenlijk niet om de bandbreedte die ze consumeren. Ze kennen de hd-filmpjes van bijvoorbeeld YouTube en vinden dat de normaalste zaak van de wereld. Dezelfde kwaliteit wordt ook elders verwacht. Blokland: “Voor een hd-verbinding heb je toch al gauw een bandbreedte nodig van 2 Mb per seconde. Dat valt misschien nog mee, maar het wordt anders als je naar een groot bedrijf kijkt, bijvoorbeeld een firma waar tienduizend mensen rondlopen, elk met een laptop met camera. Als die allemaal tegelijk een videogesprek gaan voeren, dan lukt dat natuurlijk nooit met de beschikbare netwerkcapaciteit. De cruciale vraag is hoeveel mensen tegelijkertijd een videoconnectie zouden willen opzetten. Het vervelende is dat daar nog geen gegevens over bekend zijn.”

Volgens Blokland kunnen de beheerders nu alleen maar een grove schatting maken. “Bij bijvoorbeeld een concurrencyfactor van 0,01 zijn er op een populatie van tienduizend personen honderd simultane gebruikers. Als die niet al te veel capaciteit nodig hebben, dan kunnen ze vooruit met een bandbreedte van 512 kbps. Het totaal komt dan al op 50 Mbps. Let wel, dit is een voorzichtige schatting. Voor hetzelfde geld is de factor 0,1, en heb je duizend mensen tegelijk aan de gang die wel de volledige hd willen hebben. De benodigde bandbreedte is dan al 2000 Mbps. De infrastructuur van een onderneming zal daartegen bestand moeten zijn. Wat betekent dat er voldoende accesspoints moeten hangen, de switches en routers de hoge bandbreedte kunnen verwerken en dergelijke.

Een verbinding zou eventueel toekunnen met minder bandbreedte, waarbij de codec de bandbreedte voor het geluid altijd primair in stand houden en gaan knijpen bij het videogedeelte. Ook is het denkbaar dat er een systeem wordt aangelegd dat niet elke werknemer op elk moment toegang geeft tot het netwerk. Zo kun je de belasting van het netwerk al enigszins van tevoren in goede banen leiden”, meent Blokland.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!