Virtualisatieprofessional wil zich blijven ontwikkelen

11 februari 2011

Dit geeft ze meer inzicht in hun kwaliteiten en ambities en adviseert ze over mogelijke vervolgstappen in hun carrière.

De ruim vijfhonderd professionals die deelnamen aan het onderzoek in de eerste maand dat het online stond (www.virtualisatiewerkwijzer.nl ) zijn bovengemiddeld nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen op hun vakgebied en zoeken afwisseling en zelfstandigheid in hun werk. “Virtualisatiespecialisten willen tot het gaatje gaan op het gebied van techniek. Ze willen vooral inhoudelijk en innovatief met hun vak bezig zijn. Aanzienlijk lager scoren zaken als langere tijd op hetzelfde project werken en leidinggeven aan een team”, vertelt Qwise-directeur Abram Schermer.

Relatief nieuw segmentSchermer concludeert dat de interesse voor virtualisatie groot is, maar nog relatief nieuw. “De IT’ers die de test hebben gedaan zijn er meestal nog niet lang mee bezig. Dat blijkt ook uit het feit dat het aandeel gecertificeerde specialisten laag is.” Slechts een op de drie respondenten is gecertificeerd. In 26 procent van de gevallen gaat het om een certificering van Microsoft, 23 procent heeft een VMware-certificaat op zak en 19 procent heeft examens op het gebied van Citrix met goed gevolg afgelegd.

Volgens Schemer komt het lage aantal certificeringen doordat het om een relatief nieuw segment gaat in de ICT. “Daarnaast wordt er als gevolg van de kredietcrisis veel minder geld uitgegeven aan certificeringen. Er worden minder opleidingen gevolgd op kosten van de werkgever, en het examen wordt gezien als extra kostenpost en vaak geskipt. Werkgevers zien zo’n certificaat als bijzaak, terwijl het voor werknemers vaak het belangrijkste is. Het verhoogt je marktwaarde en vergroot je kans op een interessante baan. Werkgevers zijn hierdoor juist bang dat werknemers eerder weg zullen lopen.”

Schermer raadt virtualisatiespecialisten die te maken hebben met een baas die de hand op de knip houdt aan de certificering op eigen kosten te doen. “Zo’n examen kost honderd tot honderdvijftig euro. Dat heb je er zo uit, na het maken van een goede carrièrestap.” Qwise is overigens zelf ook opleider. Het is Citrix Authorized Learning Center (CALC), Microsoft Certified Partner for Learning Solutions en RES Authorized Learning Center.

Beter zicht op de marktDe system integrator op het gebied van virtualisatie en cloud computing heeft de werkwijzer ontwikkeld om een beter beeld te krijgen van de markt en de mensen die in dit segment actief zijn. Daarnaast wil Qwise virtualisatieprofessionals op deze manier interesseren voor een carrière bij het bedrijf. Het bedrijf heeft zo’n honderd experts in dienst die zorgen voor de integratie van diverse systemen met technologieën van onder meer Citrix, HP, Microsoft, NetApp, RES Software en VMware.

Dit jaar kan het bedrijf minimaal zestig nieuwe virtualisatiespecialisten en projectleiders gebruiken. Qwise zoekt zowel ervaren, gecertificeerde specialisten als jonge mensen die we zelf gaan opleiden en certificeren. “Je moet de werkwijzer zien als een teaser. Na het invullen van de test brengen we Qwise vrijblijvend onder de aandacht als potentiële werkgever”, licht Schermer toe.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!