Virtualisatie bereikt de desktop

24 juni 2011

In de rapportage over virtualisatie zijn de antwoorden van zo’n tweeduizend verantwoordelijke IT-functionarissen meegenomen. Iets meer dan een op de veertig vestigingen gebruikt virtuele desktopsoftware. Opmerkelijk genoeg behoren onderwijs en overheid, met zakelijke dienstverlening, tot de uitschieters. Servervirtualisatie is al veel meer ingeburgerd. Vier op de tien vestigingen maakt er gebruik van. Wel valt te constateren dat het tempo er een beetje uit is, bij de penetratie van servervritualisatie. Alleen in de sector IT en Telecom en in de industrie was er afgelopen jaar nog sprake van een forse groei. VMware blijft met afstand marktleider, al verliest het wat terrein aan Microsoft.

Grote bedrijven voorop
virtuele-desktopsoftware

Het gebruik van desktopvirtualisatie concentreert zich vooralsnog bij de organisaties met een groot aantal geautomatiseerde werkplekken. Zijn er minder dan 50 geautomatiseerde werkplekken dan ligt het gebruik van desktopvirtualisatie op 1 procent. Tot 100 geautomatiseerde werkplekken is dit 2 procent. Tot 500 werkplekken ligt de penetratie op 4 procent en bij bedrijfsvestigingen met meer dan 500 werkplekken is dat circa 9 procent.

Afnemende groei bij servers
Servervirtualisatie

De afgelopen maanden is het gebruik van servervirtualisatie met een bescheiden 13 procent toegenomen. Veel minder dan de 75 procent die van 2009 op 2010 gehaald werd, of de 140 procent van 2008 op 2009. Vooral de grote ondernemingen lijken er klaar mee: bij vestigingen boven de 200 medewerkers lag de groei beneden de 5 procent.

VMware aan kop
parkaandelen

VMware is met afstand marktleider, maar ten opzichte van een jaar geleden is zijn aandeel afgenomen met 5 procentpunt. Belangrijkste segmenten voor VMware zijn de overheid, de zorg en de transportsector, waar het aandeel ongeveer 90 procent bedraagt. Daarnaast is het aandeel VMware hoger bij grotere bedrijfsvestigingen dan bij kleinere.
Microsoft weet ten opzichte van twaalf maanden geleden het aandeel uit te breiden met 3 procentpunt. In het onderwijs kent Microsoft met 20 procent zijn sterkste segment. Ook in de dienstverlenende segmenten is het aandeel Microsoft met 15 procent relatief hoog.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!