Vijf vragen aan Ton Steenman

1 april 2011

1. Hoe schop je het als Nederlandse ingenieur tot een toppositie bij chipgigant Intel?
Intel biedt zijn werknemers ontzettend veel mogelijkheden als je zelf het initiatief neemt. Ik ben begonnen in Nederland, in sales en application engineering, gevolgd door een Europese functie in München. Daar heb ik veel relaties opgebouwd, ook met collega’s in de Verenigde Staten, waardoor ik weer de kans kreeg om naar Amerika te gaan.

De afgelopen drie jaar heb ik in Azië gewoond om voor Intel een organisatie op te bouwen in Maleisië. Het contact met andere culturen is een heel verrijkende ervaring voor me geweest. Nu ben ik weer terug in de Verenigde Staten, in Chandler (Arizona). In totaal werken daar op twee grote campussen bijna 10.000 mensen.

2. Uw afdeling ontwikkelt embedded chips en toepassingen daarvoor. Hoe onderscheiden embedded chips zich van de gewone pc-processors van Intel?
Veel embedded chips zijn exact gelijk aan de chips die je in een pc of server vindt. Maar onze embedded-klanten hebben er andere toepassingen voor, andere besturingssystemen en middleware, of stellen andere eisen. Een goed voorbeeld is de automobielindustrie. De elektronica in een auto moet in minder dan een seconde ‘up and running’ zijn. Er is geen pc die dat klaarspeelt. Samen met klanten hebben wij implementaties gedaan voor zo’n snelle koude start.

Onze chips voor de pc-markt volgen elkaar heel snel op, soms binnen achttien maanden. In de embedded-markt gaat dat niet. Het kost vaak al drie jaar om complexe medische apparatuur te ontwikkelen, die daarna nog vijf of zes jaar op de markt blijft. Wij zorgen ervoor dat de embedded componenten lange tijd geproduceerd en ondersteund worden. Ook de fabricage-, verpakkings- en testapparatuur moet al die tijd beschikbaar zijn.

Anderzijds brengen we natuurlijk ook de nieuwste technologie op de markt voor andere toepassingen, zoals digital signs (publicatieborden) en point-of-sale terminals. Zo’n publicatiebord moet interactief zijn en de laatste grafische en videomogelijkheden hebben.

De fysieke hardware die het digitale bord aanstuurt, ziet er logisch hetzelfde uit als een pc. Je zou er in principe ook een gewone pc-processor in kunnen zetten. Maar misschien hangen die digital signs ergens buiten en moeten ze tegen vorst en zonnewarmte kunnen.

3. Al tientallen jaren hoor je voorspellingen over de ‘alomtegenwoordige’ computer waarbij chips doordringen tot uiteenlopende apparaten. Waarom is de tijd daar nu rijp voor?
Sinds een jaar of drie zien we twee grote trends in de markt, die de stoot hebben gegeven tot belangrijke veranderingen. De eerste trend is dat touch panels (aanraakschermen) en camera’s ontzettend goedkoop zijn geworden. Daardoor kun je ze makkelijk in allerlei systemen inbouwen en embedded apparatuur veel interactiever maken.

De andere trend is dat veel embedded apparaten en applicaties nu verbonden zijn met internet. Met 2G- en 3G-netwerken, wifi en WiMAX heb je op dit moment bijna overal bereik. Door die connectiviteit wordt een embedded applicatie dynamisch. Je kunt er updates naartoe sturen en internetdiensten mee leveren. Grote dienstverleners als Vodafone en Sprint hebben nu allemaal agressieve strategieën om simkaarten te leveren voor die embedded applicaties.

4. Kunt u wat aansprekende voorbeelden geven van toepassingen voor embedded chips?
In grote lijnen zie ik drie soorten toepassingen. Ten eerste de nieuwe generatie sterk interactieve applicaties in winkels en hotels. Lego heeft een interactieve kiosk met camera en beeldscherm. Als je een legodoos voor de camera houdt, komt de inhoud op het scherm tot leven. Je ziet dat boven op de doos een vliegveld wordt opgebouwd en er een vliegtuig op landt. Een ander voorbeeld is Adidas, dat in zijn grote filialen een interactieve aanraakwand plaatst waar je tennisschoenen uitzoekt. Je kunt door verschillende modellen, kleuren en patronen bladeren. Als de winkel de schoenen niet in voorraad heeft, laat je ze meteen thuisbezorgen.

Een tweede gebied waar wij druk mee bezig zijn, is de bouw van een infrastructuur voor de telecomindustrie om miljarden apparaten aan te sluiten, te beheren en te laten samenwerken. Daarvoor zijn veel intelligentere netwerken nodig dan we nu hebben.

De derde groep toepassingen draait erom hoe je bedrijven efficiënter maakt. Een groot probleem is de herconfiguratie voor nieuwe productlijnen. Als BMW een fabriek van de 3-serie naar de 5-serie moet ombouwen, kost dat ontzettend veel tijd en geld. Hoe makkelijker dat gaat, hoe efficiënter je als bedrijf werkt.

5. Intel is al enige tijd bezig beveiliging te integreren in de hardware. Hoe zit het in dat opzicht met embedded chips?
Het aansluiten van embedded applicaties op internet heeft een groot voordeel: ze zijn veel beter te managen. Een bewakingscamera die ergens in een tunnel hangt, is normaal gesproken moeilijk toegankelijk. Door de aansluiting op het netwerk kun je het beheer op afstand doen. Maar dat brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee, want iedereen kan nu in principe die embedded applicatie bereiken. Veiligheid en privacy worden daardoor een belangrijker onderdeel van embedded applicaties. De acquisitie van McAfee helpt ons om software directer te koppelen aan hardware en de security sterker te maken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!