Vijf vragen aan Randall Martin

15 april 2011

Randall Martin werd in 1981 door IBM van de universiteit geplukt om de eerste personal computer te helpen ontwikkelen. Dat gebeurde op voor IBM onorthodoxe wijze door een klein team in Boca Raton, Florida. In 1988 trad Martin in dienst bij Compaq. Na de overname door HP in 2002 was hij negen jaar lang hoofd van HP’s wereldwijde ontwerpcentrum voor bureau-pc’s. Sinds eind 2010 bepaalt Martin de strategie voor zakelijke en consumenten-pc’s op de desktop.

1. U bent al dertig jaar werkzaam in de pc-industrie. Wat is de meest fundamentele verandering die u in al die jaren hebt zien gebeuren?
De grootste verandering is de uitdijing van het hele pc-ecosysteem geweest. In de beginjaren was de pc een apparaat voor heel specifieke taken. Je ging achter de pc zitten om een brief te tikken of aan een spreadsheet te werken. Tegenwoordig is de pc de ‘lijm’ die je hele leven bij elkaar houdt. Van een situatie waarbij zaken zich op één apart apparaat bevonden, zijn we nu beland bij cloud computing en verwachten we dat we overal toegang hebben tot onze infor-matie. Vanaf je werk wil je bij je persoonlijke e-mail kunnen komen, maar je wilt ook wat werk kunnen doen vanuit huis. Het draait nu allemaal om connectiviteit.

2. Vooral aan de desktop-pc lijkt weinig meer te veranderen. Heeft die zijn langste tijd gehad?
Dat hoor ik al die dertig jaar al dat ik in deze business zit! Ik geloof daar niet in. Kijk naar de manier waarop de technologie voortdurend verandert en applicaties zich blijven ontwikkelen. De pc is een integraal onderdeel van ons leven geworden. In plaats van een kastje met een beeldscherm is het in feite een ‘spil’ (hub) in ons bestaan ge-worden. Niet alleen in bedrijven, maar ook bij mensen thuis. De pc zal je altijd het mooiste beeldscherm, de grootste rekenkracht, de meeste aanpassingsmogelijkheden en de beste ergonomie bieden. Alle andere soorten apparaten zijn ietwat beperkt in functionaliteit. Smartphones moeten klein zijn, de ergonomische eigen-schappen van tablets zijn beperkt, notebooks stellen eisen aan formaat en gewicht.

De desktop-pc vormt nog steeds een aanzienlijk deel van de pc-verkopen. Of hij verdwijnt, hangt samen met je definitie. Het kan kloppen als je praat over een grote kast met een los beeldscherm. Maar als spil in een netwerk met allerlei andere apparaten zal de pc niet verdwijnen. Neem onze TouchSmart PC, een ‘alles-ineen’-computer waarbij alle pc-onderdelen in de monitor zitten. Dat is een simpeler, groenere oplossing die voor eindgebruikers minder complexiteit oplevert. Wij zien een enorme groei in de acceptatie van dergelijke ‘all in one’-ontwerpen.

3. Wat wordt volgens u de dominante verschijningsvorm van pc’s in het bedrijfsleven? Nu staat daar in de meeste gevallen nog een bureau-pc.
Gegeven het feit dat er bedrijven van alle soorten en maten bestaan, zul je een mengeling blijven zien van desktop-pc’s tot aan thin clients. Waarschijnlijk zal de all-in-one flink de overhand krijgen. Maar gezien de ontwikkelingen in cloud computing en gedistribueerd computergebruik is de thin client voor bepaalde toepassingen nog steeds heel levensvatbaar. Het ligt voor de hand dat voor veeleisend technisch werk, voor ingenieurs en wetenschappers, een desktop-towermodel met waterkoeling de overhand zal hebben. Maar voor veel taakgerichte webapplicaties kan een thin client heel toereikend zijn.

4. De afgelopen decennia hebben we allerlei componenten zien komen en gaan. Voorbeelden zijn de 5,25 inch- en later de 3,5 inch- floppydrive. Verwacht u dat bijvoorbeeld de harddisk plaatsmaakt voor de solid state drive (SSD) en dat aanraakschermen de rol van toetsenbord en muis overnemen?
Wij investeren heel wat in aanraaktechnologie. Ik denk dat beeldschermen als zodanig een centrale rol blijven spelen in de gebruikerservaring. Los daarvan zijn alle vormen van input belangrijk – niet alleen het toetsenbord of de muis, maar alles van spraak- tot aanraakbediening.

Bovenal willen we de betrouwbaarheid verbeteren. Dus hoe meer bewegende onderdelen we kwijtraken, hoe beter. De optische diskdrive (cd-speler, dvd-speler) is op de terugtocht. Ik kan me niet herinneren wanneer ikzelf voor het laatst de cd-speler in mijn pc gebruikte. Tegenwoordig down-loaden of streamen we alles rechtstreeks. En naarmate de prijzen van SSD’s omlaaggaan en hun capaciteit groeit, zullen we ze meer in onze producten integreren.

We zien ook dat toetsenborden simpeler beginnen te worden. We laten dingen weg die toch maar weinig gebruikt worden, zoals het numerieke deel in consumenten-pc’s. Hetzelfde geldt voor overbodige poorten, kabeltjes en andere bewegende onderdelen. Er is nu veel interesse in het draadloos maken van allerlei randapparaten, uiteenlopend van de muis tot het beeldscherm.

5. HP kondigde in februari een serie tabletcomputers en smartphones aan met webOS als besturingssysteem. Het webOS zal ook zijn weg vinden naar sommige pc-modellen. Wat kunnen we daarvan verwachten?
Met onze TouchSmart-software hebben we al een voorproefje gegeven. Door de software hechter te integreren met onze hardwareontwerpen, kunnen we een betere algehele gebruikerservaring bieden. Het idee van integratie geldt niet alleen voor de hardware, lopend van smartphone via tablet naar pc, maar ook voor de applicaties. We hebben bijvoorbeeld gedemonstreerd dat als je met je smartphone de tabletcomputer aantikt, dezelfde applicatie op de tablet tot leven komt.

Een soortgelijke ervaring kun je in de toekomst verwachten op desktop-pc’s. Je kunt tegenwoordig met een smartphone e-mailen en videogesprekken voeren. Maar het zou beslist mooi zijn dat als je naar je bureau loopt, je die hele ervaring automatisch kunt overzetten naar dat grote, ergonomisch meer verantwoorde platform.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!