Development

Software-ontwikkeling
easter egg

Vijf van de leukste easter eggs die in software verstopt zitten

Spelletjes, The Book of Mozilla en easter eggception van Wikipedia.

2 april 2021

Over de jaren heen hebben softwareontwikkelaars tal van easter eggs – verborgen boodschappen of grappen – toegevoegd aan hun programma’s. Denk verborgen pagina’s met de namen van ontwikkelaars, quotes over het ontstaan van software en zelfs complete spellen. AG Connect zet vijf van de leukste easter eggs die in de afgelopen jaren gevonden zijn op een rij.

Flight Simulator in Excel

Geloof het of niet, ooit bevatte Microsoft Excel een echte flight simulator. Deze simulator zat in Excel ’97 en liet de gebruiker in 3D en first-person over een paars landschap vliegen. Wie lang genoeg rondvliegt, vindt zelfs een lijst met namen van de ontwikkelaars van Excel ’97.

De easter egg was gemakkelijk naar boven te halen. Gebruikers openden daarvoor Excel ’97 en drukten op F5. In het verschenen venster wordt ‘X97:L97’ ingetypt en op enter gedrukt. Druk vervolgens op Tab, houdt Ctrl+Shift ingedrukt en klik op de Chart Wizard-knop. Vervolgens verschijnt de flight simulator, die met de muis te besturen is.

Tekst en uitleg in Word

Microsoft Word bevat al meer dan een decennium een easter egg waarmee een document wel heel snel met tekst gevuld kan worden. Gebruikers die in een nieuw document =rand(5,10) typt, ziet hoe het Word-document gevuld wordt met tekst over diverse functies in het programma van Microsoft. De cijfers in de formule kunnen ook vervangen worden door andere cijfers – zoals (1,1) of (80,20) – waarmee het resultaat aangepast wordt.

Word bevat bovendien ook andere, vergelijkbare easter eggs. Zo is het ook mogelijk om de bekende Lorem Ipsum-tekst te laten verschijnen door =lorem() in een leeg Word-document te typen.

Easter egg in Word
© AG Connect
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!