Development

Artificial Intelligence
Google TPU supercomputer

Vierde generatie Tensor Processing Units versnelt AI-taken bijna factor 3

Een eerste blik op de prestaties van TPU's die nog in ontwikkeling zijn.

Google supercomputer gebaseerd op TPU's © Google
30 juli 2020

Een eerste blik op de prestaties van TPU's die nog in ontwikkeling zijn.

Google ontwikkelde in alle stilte een nieuwe generatie van zijn voor machine learning geoptimaliseerde processoren (ASIC's), de Tensor Processing Units (TPU). Volgens een eerste benchmarkstudie presteren ze beter dan de recent door Nvidia geïntroduceerde A100-processoren in taken als objectherkenning, beeldclassificering, natuurlijke taalverwerking en vertalingsalgoritmen.

Machine learning werkt het best op processoren die heel veel taken parallel kunnen uitvoeren. Grafische chips (GPU's) - aanvankelijk ontworpen als toegevoegde chip om de informatie van de centrale processor (CPU) zo goed mogelijk op het beeldscherm te krijgen - zijn daar uitermate goed in. GPU-specialist Nvidia spint al enkele jaren garen bij deze ontwikkeling.

Maar het kan nog beter, liet Google zien die voor eigen gebruik gespecialiseerde chips ontwikkelde, de zogeheten Tensor Processing Units. De vierde generatie TPU's komen tot een verdubbeling van het aantal FLOPS (floating-point operations per second) ten opzichte van de derde generatie die in 2018 werd aangekondigd. In combinatie met een verbetering van de interconnect-technologie - waardoor het geheugen efficiënter kan worden aangeroepen - claimt Google dat de nieuwe TPU's 2,7 keer zo snel zijn als de derde generatie, op basis van een vergelijkbare 64 chips-opstelling, getest in een MLPerf benchmark.

In de blog waarin Naveen Kumar - AI software engineer bij Google - de resultaten van de benchmark bespreekt, benadrukt hij nog eens het belang van het ontwikkelen van steeds snellere methoden voor machine learning. "Die zijn essentieel voor onderzoeks- en ontwikkelteams die werken aan producten, diensten en onderzoeksdoorbraken die tot voor kort buiten bereik lagen."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.