Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier sterren voor IT-systemen Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft twee nieuwe Software Product Certificaten van de Software Improvement Group (SIG) uitgereikt gekregen. De certificaten zijn afgegeven voor de systemen Informatiediensten op Schepen (IDoS) en Fairway Information Services (FIS).
Approved
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

IDoS en FIS zijn belangrijke IT-systemen in het domein van het Scheepvaart Verkeersmanagement van Rijkswaterstaat. Omdat Rijkswaterstaat waarde hecht aan goed onderhoudbare en overdraagbare IT-systemen, heeft het de kwaliteit van de software laten beoordelen door SIG. “Met de vier sterren (op een schaal van 1 tot 5) conform het SIG/TÜViT-kwaliteitsmodel is dat aantoonbaar gemaakt”, licht een woordvoerder toe. Slechts 35 procent van de IT-systemen in de SIG-benchmark behaalt een viersterren-kwalificatie volgens dit kwaliteitsmodel.

Vier verschillende taken

IDoS brengt actuele verkeers- en vervoersinformatie samen en presenteert die op een elektronische kaart aan boord. Schepen van de rijksrederij krijgen daarbij alleen die gegevens van de wal aangeleverd die voor hun specifieke werkgebied relevant zijn. De gegevens uit de boordsensoren (GPS en inland AIS transponder) worden hieraan toegevoegd. Alleen de gegevens die voor een betreffende taak toegestaan en nodig zijn, worden gepresenteerd. IDoS maakt daarbij onderscheid tussen vier verkeersmanagementtaken: handhaving, verkeersordening, verkeersbegeleiding en incidentmanagement.

De software zorgt voor vermindering van de handhavingsdruk voor de vaarweggebruiker, verstrekking van de meest actuele informatie, optimale ondersteuning bij incidenten en beter voorspelbare reistijden voor de scheepvaart. IDoS is onderdeel van het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV), waarbij overheden, kennisinstituten, vaarwegbeheerders, vervoerders, verladers, havens en terminals samenwerken aan het beter benutten van de vaarwegen.

Digitale toegangspoort

FIS is de digitale toegangspoort voor de officiële berichten aan de scheepvaart. Dit systeem stelt nautische gegevens uit verschillende bronnen beschikbaar via een universeel dashboard. Met FIS voldoet Rijkswaterstaat aan de open data richtlijn. Het is voor nautische gegevens het primaire publicatieplatform. Het stelt beroepsschippers en recreanten in staat om efficiënter te navigeren en te communiceren, waardoor ze veiliger, sneller en milieuvriendelijker op hun plaats van bestemming komen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in