Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Artsbezoek

Videoconsult heeft meerwaarde voor arts en patient

Meander Medisch Centrum breidt proef uit

Artsbezoek © CC0 Public Domain Moritz320
5 juli 2017

Meander Medisch Centrum breidt proef uit

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort breidt proef met videoconsulten via een externe partij uit. De ervaringen bij drie poliklinieken zijn positief.

Videoconsulting is niet nieuw in de gezondheidszorg, maar de kwaliteit van de verbinding laat vaak te wensen over. Dat gaat ten koste van het contact tussen arts en patiënt. Meander heeft daarom in nauw overleg met de interne IT-afdeling gekozen voor ‘beschikbare expertise’ op de markt, aldus woordvoerder Erik van Goor. Er is een contract gesloten met het bedrijf ‘Videobutler’ dat al langer actief is op het terrein van intercontinentale videoconferencing en collaboration in de zakelijke dienstverlening. “Zij bieden een service die wij intern niet kunnen leveren”, aldus van Goor. Het draait daarbij vooral om de kwaliteit en de continuïteit van de verbindingen. Eerdere ervaringen wijzen uit dat gedoe rond verbindingen en uitval van apparatuur tot veel ergernis en tijdsverlies leidt. Juist op dat punt onderscheid Videobutler zich van eerdere proeven.

Werken met videoconsults vergt bij de patiënt geen extra investeringen. De enige voorwaarde is dat men over en desktop of een tablet beschikt. De medewerkers van Videobutler, videobutlers genoemd, stellen de spraak-beeldverbinding een week voorafgaand aan het consult in. Kort voor het consult wordt de verbinding tot stand gebracht, getest en waar nodig geoptimaliseerd. Tijdens het consult zijn de videobutlers afgeschermd van de inhoudelijke kant van het gesprek. Ze hebben ook geen inzage in medische dossiers. Wel monitoren zij steeds de verbinding tussen de polikliniek en het thuisadres.

Overigens hebben de medewerkers van Videobutler zelf allemaal een lichamelijke beperking en werken zij vanuit huis. Hiervoor zijn door hun werkgever technische voorzieningen geregeld op en rond hun werkplek thuis.

Videoconsults zijn geen vervanging voor het bezoek aan een arts, stelt Van Goor. Wel heeft een videoconsult volgens hem duidelijke meerwaarde ten opzichte van telefonisch contact tussen behandelaar en patiënt. Vanuit Meander worden jaarlijks zo’n 86.000 patiënten gebeld door hun arts. Het gaat daarbij vrijwel altijd om mensen die na eer eerste serie bezoeken aan het Meander verder via teleconsulting verder worden behandeld of begeleid. Proeven met videoconsulting bij drie poliklinieken hebben aangetoond dat visueel contact en lichaamstaal de communicatie tussen behandelaar en patiënt ten goede komt. “Bij een telefonisch consult moet ik vooral tussen de regel door luisteren”, aldus Lioe-Ting Dijkhorst-Oei, internist-vasculair geneeskundige in Amersfoort. “Visueel contact geeft mij een werkelijke kijk op de situatie van een patiënt.”

Op basis van deze eerste resultaten bij de poliklinieken cardiologie, interne geneeskunde en longgeneeskunde, wordt de proef het komende half jaar uitgebreid naar gynaecologie/verloskunde, dermatologie en kindergeneeskunde.

Financiering van dit experiment komt mede van Rabobank Amersfoort Eemland en van Stichting Voorzorg Utrecht.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.