Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Google Meet

Videobeldienst Google Meet wordt gratis voor iedereen

Googles videobeldienst groeit met 3 miljoen gebruikers per dag. 

Google Meet © Google
29 april 2020

Googles videobeldienst groeit met 3 miljoen gebruikers per dag. 

Google Meet is vanaf vandaag gratis te gebruiken door iedereen. Google Meet is een dienst voor videoconferencing, waarmee vergaderingen opgezet kunnen worden met maximaal 250 mensen. De dienst is de afgelopen tijd flink gegroeid: dagelijks komen er ongeveer 3 miljoen nieuwe gebruikers bij. Dagelijks wordt de dienst door 100 miljoen deelnemers ingezet.

Google Meet was al beschikbaar via de G Suite en werd zo aan bedrijven, scholen en andere organisaties aangeboden. Individuen konden echter geen gebruikmaken van de dienst. Tot nu dus: Google Meet is voortaan gratis te gebruiken via meet.google.com, en via apps voor iOS en Android. Ook is het mogelijk om een vergadering te starten vanuit Google Calendar. 

De gratis variant van Meet komt wel met een aantal beperkingen ten opzichte van de betaalde versie, schrijft Google in een blog.Via de gratis versie kunnen vergaderingen van maximaal een uur gehouden worden. Die limiet wordt echter nog niet direct gehandhaafd, maar pas vanaf 30 september. Ook is het maximaal aantal aanwezigen beperkt bij deze variant. Gratis gebruikers kunnen vergaderingen met maximaal honderd deelnemers organiseren, bij betaalde accounts zijn dat er 250. 

Wel zijn de functies die gebruikers uit het bedrijfsleven en het onderwijs hebben ook beschikbaar voor gratis gebruikers. Dat betekent dat er eenvoudig vergaderingen ingepland kunnen worden, schermen gedeeld kunnen worden, er real-time ondertiteling is en dat layouts aangepast kunnen worden naar de voorkeuren van de gebruiker.

Standaard beveiligingsopties

Google benadrukt in zijn blog dat er diverse maatregelen zijn genomen om Meet zo veilig mogelijk te maken. Zo zijn er opties om mensen de toegang tot een vergadering te ontzeggen of iemand juist toegang te geven. Ook kunnen hosts de microfoons van deelnemers dempen en zelfs deelnemers verwijderen. Alle deelnemers moeten bovendien een Google-account hebben.

Verder zijn vergadercodes expres complex gemaakt, zodat ze moeilijker te raden zijn. De vergaderingen zijn echter niet end-to-end versleuteld. Alle vergaderingen worden terwijl ze onderweg zijn wel versleuteld en ook opnames die in Google Drive staan worden onderweg versleuteld en in Drive zelf voorzien van encryptie. 

De gratis variant van Google Meet is niet per direct voor iedereen beschikbaar. Google rolt het geleidelijk uit, om een betrouwbare en veilige ervaring te bieden. Het kan dus even duren voor iedereen de dienst gratis in kan zetten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.