Innovatie & Strategie

Wetenschap

'Verzet tegen big data is zinloos'

17 november 2014
De vraag is niet of we wel of geen big data toe zullen passen. De vraag is wel hoe we big data willen toepassen. Om het denken over die kwestie aan te scherpen, stelde de Universiteit van Amsterdam onlangs Sander Klous aan als hoogleraar 'Big Data Ecosystems for Business and Society'. Volgende week woensdag geeft hij de 'open bare les', die traditioneel de aanvaarding van een dergelijke functie bevestigt.

Het is volgens Klous onvermijdelijk dat data een grotere rol gaan spelen in de maatschappij, maar dat hoeft niet per se een bedreiging te vormen. "Alles is meetbaar, van onze hartslag tijdens een rondje hardlopen en de muziek die we beluisteren tot de looppatronen in winkels. Door die data te gebruiken kunnen we indrukwekkende analyses maken om bijvoorbeeld filevorming te voorkomen, epidemieën voortijdig te onderdrukken en medicijnen op maat aan te bieden. Zo ontstaat een nieuwe samenleving waarin technologie en maatschappij met elkaar zijn verweven.

Toch is er veel weerstand tegen de verdere opkomst van de informatiesamenleving", signaleert Klous. Mensen zijn bang dat hun privacy in het geding is en willen een slot op hun gegevens. Klous zal onder onder meer ingaan op de vraag of deze angst terecht is.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.