Innovatie & Strategie

Security
vergrootglas

Verzekering is geen zekere zaak bij ransomware

Open deur, maar toch nodig: check je polisvoorwaarden!

© CC0 - Pixabay.com Mohamed_Hassan
11 januari 2023

Recente ontwikkelingen rond ransomware, cyberaanvallen en verzekeringen zorgen voor onrust. Bedrijven beseffen dat preventie niet 100% kan, ervaren dat herstel ook niet altijd lukt en ontdekken dat verzekeringen soms helemaal niet(s) dekken. Over de (on)verzekerbaarheid van ransomware én de uitleg van polisvoorwaarden.

De grote verzekeraar Zurich stelt dat cyberaanvallen onverzekerbaar worden, want de enorme schade valt straks niet langer te dekken door de branche. Dit verontrustende geluid heeft CEO Mario Greco van de Zurich Insurance Group geuit, die daarbij een oplossing ziet in publiek-private samenwerking. Net zoals bij ‘reguliere’ grote natuurrampen, die ook te massaal én moeilijk kwantificeerbaar zijn.

Dekking en definitie

Kort na die waarschuwende woorden is er een opvallende gerechtelijke uitspraak gedaan in de Verenigde Staten (VS). Daar heeft het hoogste hof in de staat Ohio bepaald dat ransomware niet wordt gedekt door de verzekering. Want er was geen sprake van directe fysieke schade door de cyberaanval. En data was ook niet gecompromitteerd, volgens de gehanteerde definitie. Daarmee zijn twee mogelijkheden voor verzekeringsclaims van tafel geveegd.

Let wel: het gaat hier om een specifiek geval bij een specifiek bedrijf met een specifieke verzekering met bepaalde voorwaarden. Snijdt deze uitspraak hout, of is deze alleen in juridische zin als logisch te beschouwen? En blijft wat er in de VS gebeurt ook daar, of kan dit een ‘vlekwerking’ hebben? Of is dit slechts een uitzondering, voor een uitzonderlijk geval en valt er elders niet iets soortgelijks te verwachten?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!