Innovatie & Strategie

Zakelijke software
blockchain

Verzekeraars gaan testen met blockchain

Blockchain vindt steeds meer zijn weg in reguliere toepassingen

11 september 2017

Blockchain vindt steeds meer zijn weg in reguliere toepassingen

Een internationale groep verzekeraars, waaronder Achmea en Aegon, heeft een flinke stap gezet in het toepassen van het blockchainprincipe in de sector. De Blockchain Insurance Industry Initiative (B3i) heeft een prototype af en is van plan daar vanaf volgende maand mee te gaan testen.

Blockchain is vooral bekend van digitale munten als de bitcoin. In essentie is het een goed versleuteld openbaar register, waarmee transacties veiliger en efficiënter mee kunnen gemaakt.

Er is niet slechts één blockchaintechniek, maar er wordt in steeds meer sectoren geëxperimenteerd met toepassingen van varianten op het principe.

Het systeem dat door het consortium wordt gebouwd moet ervoor zorgen dat verzekeringscontracten makkelijker en veiliger bijgehouden kunnen worden. Dat kan op termijn de productiviteit voor alle betrokken partijen met 30 procent verhogen. Volgend jaar moet het systeem richting de productiefase gaan.

Uiteindelijk heeft blockchain de potentie het proces van contracten accorderen te automatiseren, waarbij de transacties en de contracten in een publiek grootboek worden vastgelegd. Daardoor neemt de administratieve werklast van de betrokken partijen af en kan een consistentere uitvoering van contracten worden gegarandeerd.

Naast Aegon en Achmea werken grote verzekeraars als Allianz, Generali en herverzekeraars als Munich Re en Swiss Re mee aan het blockchainsysteem. In totaal doen 15 partijen mee in B3i.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.