Beheer

Security
Vertrekkend AIVD-baas pleit voor cybercommissaris

Vertrekkend AIVD-baas pleit voor cybercommissaris

Er moet een programma met budget en een strakke regie komen om Nederland weerbaar te maken tegen cyberdreigingen.

Dick Schoof © AIVD
17 februari 2020

Er moet een programma met budget en een strakke regie komen om Nederland weerbaar te maken tegen cyberdreigingen.

Nederland heeft een programma, een budget en ‘een soort van commissaris’ nodig om goed weerbaar te worden tegen cyberdreigingen. Dat zegt vertrekkend AIVD-baas Dick Schoof in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO1. Het gaat dan om dreigingen als cybercriminaliteit en cyberspionage door staatsrechtelijke actoren.

Volgens Schoof moet de Nederlandse samenleving weerbaarder worden tegen cyberspionage. Hij vindt dat daar investeringen voor nodig zijn die in een programma onder strakke regie moeten worden uitgevoerd. Het gaat niet alleen om publieke investeringen, zegt Schoof, ook privaat moet er actie worden genomen. Bovendien moet er publiek en privaat worden samengewerkt.

Schoof: “Het gaat er om dat Nederland zich beschermd tegen deze dreiging. Die echt gewoon reëel is, onzichtbaar is, waar we moeite hebben om ons daar iets bij te kunnen voorstellen, maar die echt groot is, die onze economie kan aantasten, die onze samenleving kan ontwrichten. Daar moet echt iets gaan gebeuren.”

Evaluatiecommissie

Schoof is blij dat er een evaluatiecommissie komt die de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten onderzoekt. Volgens hem zijn er nu veel waarborgen om de privacy te beschermen, maar botst dat soms met de bescherming tegen cyberspionage.

Security-expert Ronald Prins, pleit al een aantal jaren voor een cybercommissaris. Zijn eerste oproep deed hij in 2015 in Het Financieele Dagblad. Prins zei toen: “We hebben een deltacommissaris voor de dijken. Die man heeft een budget van een miljard euro per jaar met een mandaat waarmee hij dwars door alle ministeries heen zaken kan regelen. We hebben een cybercommissaris nodig met dezelfde bevoegdheden voor het beveiligen van internet.”

Dick Schoof is momenteel directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarvoor was hij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Per 1 maart wordt hij secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.