Beheer

Security
Versleuteling

Versleuteling digitale data blijft onbeperkt

Het kabinet is niet van plan om de versleuteling van informatie op internet aan banden te leggen.

© Shutterstock
4 januari 2016

Het kabinet is niet van plan om de versleuteling van informatie op internet aan banden te leggen.

Versleuteling (encryptie) wordt vaak toegepast om te voorkomen dat criminelen belangrijke (persoons)gegevens in digitale systemen stelen. Tegelijk zorgt versleuteling er juist voor dat de politie en andere opsporingsdiensten moeilijker bij de informatie kunnen komen die criminelen digitaal opslaan of met elkaar delen.

Toch vindt het kabinet het nu "niet wenselijk om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland", schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer.

Hij benadrukt dat sterke versleuteling van data en communicatie belangrijk is voor de privacy van burgers, voor bedrijven en overheidsdiensten.

Volgens Van der Steur is het nu niet mogelijk om versleutelingsmethoden aan te passen zonder dat de veiligheid van het digitale systeem in gevaar komt. Een mogelijke technische ingang leidt tot een kwetsbare plek in het systeem. En dat zou criminelen, terroristen en buitenlandse inlichtingendiensten juist in de kaart spelen, omdat zij daar dan ook gebruik van kunnen maken.

De opsporingsdiensten moeten meer gaan overleggen en samenwerken met aanbieders van digitale diensten om informatie te achterhalen.

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.