Loopbaan

Carriere
Matchmaking

VERSEN koppelt afstudeerders software engineering aan praktijk

Matchmaking met bedrijfsleven specifiek voor masterstudenten in software science en engineering.

© CC0 - Pixabay TeroVesalainen
15 december 2021

Matchmaking met bedrijfsleven specifiek voor masterstudenten in software science en engineering.

Diverse masterstudenten binnen software science en engineering doen hun afstudeerproject graag bij bedrijven. En ook bedrijven staan hier vaak wel voor open. Toch blijken de twee groepen elkaar niet altijd goed te kunnen vinden, signaleert de Vereniging Software Engineering Nederland (VERSEN). Daarom heeft de vereniging een matchmakingplatform opgezet, waar studenten en bedrijven aan elkaar gekoppeld worden.

"Bedrijven hebben soms een specifiek vraagstuk waar ze graag een afstudeerder voor willen vinden. Het is dan een leuk onderwerp waar ze zelf eigenlijk geen tijd voor hebben", vertelt Marieke Huisman, professor bij de Universiteit Twente en lid van de raad van bestuur bij VERSEN. Veel bedrijven hebben wel contact met onderzoekers, maar zelfs dan blijkt het soms lastig om een goede masterstudent voor een afstudeerproject te vinden. "Software-onderzoek is heel breed. Dus als het bestaande contact niet zo geïnteresseerd is in dit onderwerp of als bedrijven nog helemaal geen contacten hebben, dan kunnen wij ze helpen om met studenten in contact te komen."

Een aantal universiteiten organiseert ook zelf matchmaking-evenementen waar bedrijven terecht kunnen. "Maar met VERSEN praten we met de softwaregemeenschap als geheel", zegt Huisman. Er zijn dus contacten met universiteiten én met afstudeerstudenten uit heel Nederland. 

Academische vraag is vereiste

Ook voor studenten kan het prettig zijn dat er al contact is met een bedrijf dat een concrete behoefte heeft. "Het is fijn als er al wel contact is met een bedrijf. Dat we even hebben kunnen praten over wat het inhoudt om een afstudeerproject te doen. Een gewoon softwareproject is namelijk niet altijd een afstudeerproject. Er moet wel een academische vraag aan hangen."

Voor er een match gemaakt kan worden, moeten er wel inhoudelijke overeenstemming zijn. De universitaire onderzoeker die de student begeleidt en de begeleider vanuit het bedrijf moeten het eens zijn over het project, zo is te lezen op de website van het project. Maar in principe kan ieder bedrijf zich voor de matchmaking aanmelden. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.