Overslaan en naar de inhoud gaan

Verschil in rol CTO en CIO vervaagt

Traditioneel was de CTO de techneut en de CIO de intern gerichte technologiestrateeg. Die rolverdeling gaat niet meer op in veel organisaties, zo blijkt uit een onderzoek.
CIO carriere
© Shutterstock
Shutterstock

Voor beide functies draait het in toenemende mate om het leveren van een bijdrage aan de bedrijfsstrategie. Er is een duidelijke convergentie van de taken gaande, zo is de conclusie uit een onderzoek onder 415 CTO en CIO's. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Transposit, een DevOps-platformleverancier.

Twee functies of één?

Van de CIO's die bij het onderzoek (pdf) werden betrokken, zei 83% dat er ook een CTO in de organisaties was en van de CTO's die werden bevraagd, zei 86% dat er ook een CIO actief was. In 24% van de gevallen was er al sprake van een gecombineerde functie.

De functies lijken een forse overlap te bevatten. Zowel CTO als CIO gaven aan eindverantwoordelijk te zijn voor softwareontwikkeling, het beheer van in-huis ontwikkelde software, de regie over SaaS en over commercieel ontwikkelde standaardsoftware. Daarnaast horen zowel klanttevredenheid als ook de regie over digitale transformatie bij hun taken.

Vooral die laatste twee verantwoordelijkheden zijn de afgelopen drie jaar sterk in belang toegenomen. Driekwart van de ondervraagden zei dat de Covid-pandemie daar een belangrijke rol in heeft gespeeld.

Significante wijziging rol

Ruim 56% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan dat hun rol de afgelopen drie jaar significant is veranderd. Steeds meer bedrijven vandaag de dag zien onzekerheid en conflicten tussen de CIO en de CTO en andere rollen over wie precies waar over gaat, stelt Stephen O'Grady, principal analyst bij onderzoeksbureau RedMonk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in