Verkorte HBO studie ICT

29 maart 2007

Twee jaartjes hbo, is dat eigenlijk wel hbo of is het mbo plus niveau? “Het is absoluut een volwaardig hbo diploma dat de student na deze opleiding in zijn of haar zak steekt”, aldus Henk van der Vaart, domeinmanager Information en Organisation. Samen met opleidingscoördinator Siger Bos heeft Van der Vaart zich de afgelopen maanden ingezet om groen licht te krijgen voor hun nieuwe opleiding.

Drijfveer
De vraag naar hoogopgeleiden en specialisten in de ICT neemt snel toe volgens Bos. “Tot 2010 hebben we nog zeker 10.000 hoogopgeleiden nodig in Nederland. Tegelijkertijd hebben hbo-opleidingen het moeilijk om IT-studenten aan te trekken Daar willen we met deze nieuwe studie op inspelen.”
De doelgroep van de NHL bestaat enerzijds uit havisten en anderzijds mbo-ers. Uit die laatste groep komt wellicht de grootste animo. “De mbo-ers die we aan willen trekken, zijn eigenlijk nog weer te verdelen in twee verschillende groepen”, aldus Van der Vaart. “De mbo-ers die nu hun studie aan het afronden zijn, maar daarnaast ook oud mbo-ers. Dus mensen met een aantal jaren werkervaring.” Naast mbo-ers van de informaticaopleidingen richten Bos en Van der Vaart zich ook op studenten van economische en facilitaire opleidingen.
De groep mbo-ers is volgens NHL interessant omdat de lichting die dit schooljaar nog hun opleiding afrondt, veelal geen ambitie heeft nog eens vier jaar naar school te gaan. Voor de mensen die al een tijdje aan het werk zijn geldt eigenlijk hetzelfde. “In het werkveld zitten nu vele ambitieuze mbo-ers die graag hogerop willen, maar destijds niet gemotiveerd waren weer naar school te gaan. De kansen op de arbeidsmarkt zijn daardoor een stuk kleiner. Nu kunnen ze in twee jaar tijd alsnog hbo halen.” De opleiding wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden, dus de combinatie werken en leren is goed mogelijk. Ook de deeltijdvariant zal twee jaar in beslag nemen.

Samenvatting
De compacte opleiding is eigenlijk een korte samenvatting van de vierjarige informaticaopleiding. De studie richt zich veelal op exploitatie en beheer en het gaat veel over serviceniveau. “Wat we met deze opleiding niet doen is uitsluitend harde ICT-ers afleveren. De communicatie en de analytische kant krijgen veel aandacht. De afgestudeerden zijn hierdoor straks schakels tussen de programmeurs en de eindgebruikers”, aldus Bos. Met deze brede opzet is het de bedoeling dat er ook meiden worden aangetrokken. “Vrouwen zijn vaak sterk in communicatie en zijn analytisch vaak sterk. We moeten hen laten zien dat ICT ook voor hen een interessant beroep is”, vult Van der Vaart aan.
Bij de activiteiten om mensen voor de nieuwe opleiding te werven houdt NHL de potentiële studenten voor wat ze straks kunnen worden. “Denk aan functioneel applicatiebeheerder, database administrator of configuration manager. We willen in onze communicatie aan potentiële leerlingen niet alleen maar een opsomming van vakken geven, we willen ze een helder toekomstperspectief bieden”, vertelt Bos. Het eerste jaar van de opleiding staat gelijk aan die van de bacheloropleiding Bedrijfskundige Informatica. In het tweede jaar volgen de studenten de twee minoren ICT-Consultant en Exploitatie en Beheer. Studenten kunnen na de tweejarige opleiding er ook voor kiezen nog eens twee jaar te studeren. Na die twee jaar is dan toch de vierjarige Bedrijfskundige Informatica opleiding volledig afgerond. Het studieprogramma wordt dan nog aangevuld met aandacht voor systeemontwikkeling, stage, innovatie en advies en meerdere keuzevakken.

Werven
Via actief contact met mbo’s en middelbare scholen in de omgeving willen ze leerlingen wijzen op de nieuwe opleiding. “We hopen in ieder geval dertig studenten te verwelkomen, maar als dat er meer zijn is dat prima. We stappen er heel flexibel in, dus het kan alle kanten nog op. Van die dertig zou het prachtig zijn als daar in ieder geval vijf meiden tussen zitten. Momenteel doen we mee aan een landelijke campagne ICT-ster. Gezamenlijk proberen allerlei organisaties (scholen, bedrijven, expertisecentra, beroepsverenigingen, etcetera) vrouwen enthousiast te maken voor het vak. Hopelijk heeft dat het gewenste effect”, besluit Bos.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!