Innovatie & Strategie

Infrastructuur
stoplicht

Verkeerslicht 'communiceert' met vrachtwagen

Overheid en bedrijfsleven doen een proef met slimme verkeerslichten om milieu te sparen en rijtijden te verkorten

© Shutterstock
2 juni 2017

Overheid en bedrijfsleven doen een proef met slimme verkeerslichten om milieu te sparen en rijtijden te verkorten

Een systeem waarbij vrachtwagens 'communiceren' met verkeerslichten moet in de regio Schiphol leiden tot minder uitstoot, minder vertraging, lagere brandstofkosten en betrouwbaardere reistijden.

Via het 4G-netwerk kan de timing van de stoplichten worden afgestemd op naderende vrachtwagens. Chauffeurs krijgen hierbij in de cabine een snelheidsadvies waardoor ze niet hoeven te stoppen.

De provincie Noord-Holland presenteerde de proef vrijdag, in samenwerking met KPN, enkele transportbedrijven en het landelijke programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In de omgeving van de luchthaven rijden dagelijks duizenden vrachtwagens. Het voorkomen van onnodig afremmen en optrekken heeft een positieve invloed op het milieu.

De techniek waarbij vrachtwagens langer groen licht krijgen, is overigens niet helemaal nieuw in Nederland. De manier waarop dat hier gebeurt, is echter wel een primeur, aldus de provincie. Voor de testfase zijn twee verkeerslichten voorzien van nieuwe software. Dit aantal kan eenvoudig worden uitgebreid naar andere kruispunten. Dat geldt ook voor het systeem in de vrachtwagens.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.