Beheer

Security
Beveiligers waken over de openbare ruimte

Verdeel en heers over IoT

Behandel internet of things als Griekse stadstaten: wees waakzaam, segmenteer, en bewaak.

© Shutterstock
23 maart 2020

Over de onveiligheid van het internet of things is al veel geschreven. De onveiligheid schuilt niet alleen in de ‘slimme dingen’ zelf, die op securitygebied nogal dom kunnen zijn. Deze domheid (en daarmee insecurity) is in de regel een gevolg van prijsbeleid: hoe goedkoper, hoe erger. In afwachting van IoT-keurmerken, beveiligingsstandaarden en leveranciers die hun leven beteren, kunnen en moeten IT’ers zelf maatregelen nemen.

De voornaamste trend bij IoT is lage prijs. Terwijl het spreekwoord ‘goedkoop is duurkoop’ al enkele generaties geleden bekend was, lijken we die wijsheid anno 2020 weer te zijn vergeten. Natuurlijk, door massaproductie, doorontwikkeling, just-in-timetoeleveringsketens en dito fabricage, groot inkopen, plus andere innovatie zijn prijzen omlaag te drukken. Maar beveiliging kent nu eenmaal een prijs, en IT-beveiliging een nog wat hogere prijs.

Omgaan met (onveilige) praktijk

Aan de leverancierskant valt er nog een wereld te winnen om tot veiligere IoT-devices te komen. Overheden werken aan IoT-keurmerken, consumentenbonden waarschuwen voor onveilige elektronica, techbedrijven ontwikkelen IoT-beveiligingsstandaarden, en securityonderzoekers onthullen kwetsbaarheden. Ondertussen moeten IT’ers maar zien om te gaan met de onveilige realiteit, aangejaagd door de populariteit – en veelbelovende mogelijkheden – van het internet of things.

Dit lijkt vechten tegen de bierkaai, maar het is geen hopeloos gevecht tegen zo goedkoop mogelijk gemaakte spullen die door leveranciers over de schutting worden gegooid. Het beveiligingswiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden; security hoeft niet van nul af aan opgebouwd te worden. De onkunde, of prijsgedreven onwil, bij leveranciers valt deels te ondervangen, te mitigeren en te isoleren. Deels met beveiligingsmaatregelen die veel organisaties al in huis hebben.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!