Beheer

IT beheer
Yahoo cel

Verdachte van Yahoo-hack bepleit onschuld

22-jarige Canadees geconfronteerd met 47 beschuldigingen.

24 augustus 2017

22-jarige Canadees geconfronteerd met 47 beschuldigingen.

In een Amerikaanse rechtbank heeft een 22-jarige hacker gisteren verklaard onschuldig te zijn aan een enorme hack van internetbedrijf Yahoo.

Karim Baratov uit Canada, die in Kazachstan is geboren, is volgens de Verenigde Staten medeverantwoordelijk voor een enorme cyberinbraak bij Yahoo, en zou in opdracht van de Russische inlichtingendienst FSB hebben geopereerd.

Baratov werd woensdag geconfronteerd met 47 beschuldigingen van hacken, identiteitsdiefstal, fraude en bedrijfsspionage, meldt persbureau Reuters. Hij werd dinsdag door Canada uitgeleverd na zijn arrestatie in maart.
 

Naast Baratov wordt nog een criminele hacker, Alexsey Belan, gezocht door de FBI. Hij is nog op vrije voeten in Rusland. Verder heeft de VS twee medewerkers van de Russische inlichtingendienst FSB aangeklaagd die de opdrachtgevers van het duo zouden zijn geweest: Dmitry Dokuchaev en Igor Sushchin. Eén van hen werkt nog voor de FSB, de ander is aangeklaagd wegens landverraad in Rusland (om redenen die los staan van deze zaak).

Gerichte e-mails

De Amerikaanse aanklagers beweren dat Baratov en Belan binnendrongen bij Yahoo door e-mails te sturen aan medewerkers. Vanaf oktober 2014 konden zij zo achttien maanden lang in de systemen van het internetbedrijf meekijken. Daarbij werden inloggegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers gestolen.

In eerste instantie richtten de hackers zich vooral op Russische journalisten en zakenlieden, maar later maakten zij zich ook schuldig aan industriële spionage op westerse bedrijven, valt op te maken uit de aanklacht. Baratov zou ook Gmail-accounts hebben gehackt. Hij zou niet bij de systemen van Google zelf zijn binnengedrongen, maar wel individuele accounts van Russische politici en zakenmensen hebben aangevallen.

De advocaten van Baratov zeggen dat hij niet wist voor wie hij werkte of wat hij precies deed. Aanstaande dinsdag moet hij weer voor de rechter verschijnen in de rechtbank van het Northern District in Californië.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.