Management

Governance
Rajeev Chandrasekhar

Verantwoorde IT speerpunt in G20-leiderschap van India

Vereniging twintig grote economieën wil wereldwijde standaarden ontwikkelen voor verantwoord toepassen van AI.

Rajeev Chandrasekhar © CC BY-SA 4.0 Rachit Singhal
24 november 2022

Vereniging twintig grote economieën wil wereldwijde standaarden ontwikkelen voor verantwoord toepassen van AI.

India heeft aangekondigd in 2023 tijdens het voorzitterschap van de G20 - de belangrijkste economieën ter wereld - het opstellen van wereldwijde standaarden voor AI die moeten voorkomen dat de technologie de mensheid schade berokkent, op de kaart te zetten. Ook gaat het land het gebruik van opensource-infrastructuur door overheden voor het voetlicht brengen.

Rajeev Chandrasekhar - de IT-minister van India - verklaarde tijdens een bijeenkomt van het Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI) dat hij lidstaten aanspoort na te denken over "een gemeenschappelijk raamwerk van regels en richtlijnen met betrekking tot data governance, tot veiligheid en vertrouwen zowel voor het internet als de toepassing van kunstmatige intelligentie". De GPAI is in 2020 opgericht door de zeven grootste landen (G8) ter wereld als een denktank met betrekking tot de gevolgend die kunstmatige intelligentie op de mensheid kan hebben.

Het pleidooi van Chandrasekhar legt extra gewicht in de schaal omdat India in 2023 zowel voorzitter is van de GPAI als van de G20. The Register wijst erop dat in een ministersverklaring aan het eind van de conferentie de deelnemers aan de GPIA-top instemmen met het idee dat Chandrasekhar op tafel heeft gelegd. Een van de punten in de verklaring waar de ministers hun handtekening onder zetten, omschrijft dat de organisatie zich wil verzetten tegen het onwettig en onverantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie en andere technologie die niet in lijn is met onze gedeelde waarden. Ook pleit de groep voor een betere afstemming tussen overheden en de AI multistakeholder community.

Open source digitaal governance-raamwerk

India wil ook tijdens het G20-voorzitterschap het eigen digital governance model onder de aandacht brengen dat is gebaseerd op een opensource-infrastructuur waarmee de overheid de eigen overheidsdiensten heeft gedigitaliseerd. India hoopt dat andere landen ook deze India Stack en het bijbehorende governance model overnemen. Volgens de overheid heeft het de interactie tussen burgers en overheden sterkt verbeterd en inefficiënte en mogelijk corrupte bureaucratische processen vervangen. 

Nederland is ook vertegenwoordigd in de G20 via de Europese Unie, maar is geen individueel lid, terwijl onze economie wel de 18e economie in omvang is. Naast de EU bestaat de G20 uit de G8 en de elf andere grootste economieën die niet in de EU zitten. De G8 bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada, de Verenigde Staten en Rusland. Een aantal EU-lidstaten is dus dubbel vertegenwoordigd in de G20.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.