Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
mens en code

Verantwoorde innovaties met value-sensitive design

Menselijke waarden meewegen in IT-ontwikkeling 

© C:00 Pixabay Geralt
5 november 2020

Hoewel digitalisering vele voordelen biedt, kan het ook negatieve gevolgen hebben. IT-ontwikkelaars moeten zich vanaf de prille start van een innovatief project ervan bewust zijn dat zij daar een verantwoordelijkheid in hebben. De value-sensitive-designaanpak kan hen daarbij helpen, betoogt Marlies van Steenbergen.

De gevolgen van digitalisering op mens en maatschappij krijgen, terecht, steeds meer aandacht. Enerzijds is er de hoop dat digitalisering ons kan helpen om de grote maatschappelijke vraagstukken waarvoor we staan op te lossen, zoals vraagstukken met betrekking tot klimaat, energie, armoede en gezondheid. Anderzijds zijn er ook zorgen over de impact die digitalisering, bedoeld of onbedoeld, heeft op de arbeidsmarkt, op gelijkheid van kansen, op solidariteit en inclusie, zelfs op de democratie.

In dit kader zien we ook de opkomst van verantwoorde innovatie (responsible innovation). Verantwoorde innovatie gaat over het nemen van verantwoordelijkheid voor de gevolgen van innovatie. Dat heeft niet alleen betrekking op het eindresultaat – waar wordt innovatie voor gebruikt? – maar ook op het proces van innoveren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!