Management

Infrastructuur
Business

Veranderen met Inzicht

Enterprise Architecture geeft bestuurders inzicht in structurele aspecten van veranderingen.

16 december 2016

Traditioneel worden veranderingen top-down opgezet. Veranderingen gebeuren echter steeds minder top-down, maar ontstaan juist ook bottom-up. Dit betekent ook dat de rol, en invulling, van Enterprise Architecture met deze ontwikkelingen moet meebewegen.

 AG tekstballon-1Organisaties in beweging

Het is al vaker gezegd en beschreven: voor veel organisaties is verandering de enige constante. De managementagenda's staan vol met grootschalige veranderprogramma's, LEAN verbetertrajecten, applicatieportfoliorationalisatie, cloud migratie, en ga zo maar door. Langzaamaan lijken ook steeds meer organisaties in te zien dat het traditionele onderscheid tussen “business” en “IT” ook weinig zinvol meer is. De belangrijkste trends van dit moment raken alle aspecten van de organisatie en dienen dus ook als zodanig gemanaged te worden [6]. Twee voorbeelden ter illustratie zijn:

  • In overheidsland wordt steeds meer gedacht in termen van ketens van organisaties, waarin niet langer enkel één partij dominant is. Grote maatschappelijke zaken zoals openbare orde en veiligheid vereisen de samenwerking van vele partijen. Informatisering is essentieel in deze context: zonder effectieve informatiestromen gaat het lastig worden om als keten te opereren.
  • In steeds meer organisaties heerst een “data driven” cultuur waarbij besluitvorming plaatsvindt op basis van data. Hierbij wordt zowel interne (gestructureerde) data, als externe (linked / open data, big data) data ingezet. Nieuwe IT-technieken worden ingezet, maar zonder business context zijn deze vrijwel betekenisloos.

De klassieke manier van omgaan met verandering is gebaseerd op een top-down aanpak met veel aandacht voor planmatige verandering, analyse, verantwoording en rationele afwegingen. William Rouse [4] spreekt over enterprise transformation, en koppelt deze term één op één aan de top-down benadering van structurele veranderingen. De top-down benadering heeft in het verleden veel successen gebracht, maar werkt ook lang niet altijd even goed.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!