Venture Capital

18 februari 2011

ThirdSight heeft kapitaal aangetrokken bij de nieuwe investeerder Bluebubbelab. Thirdsight beschikt over technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie en ‘kunstmatig zien’. Die probeert t het e verwerken in producten die een bijdragen aan marketing. De toepassingen betreffen het ‘zien’ van mensen, emoties, scènes en objecten. Een voorbeeld is een applicatie voor interactieve reclame waarbij voorbijgangers onderdeel worden van een film of animatie die wordt afgebeeld op een elektronisch scherm. ThirdSight is een joint venture van de Universiteit van Amsterdam, de oprichters en Bluebubblelab.

Startup Fashiolista heeft ongeveer 400.000 euro aangetrokken van een investeerderssyndicaat onder leiding van investeringsmaatschappij Atomico Ventures. Fashiolista, dat begin 2010 werd opgericht, is een online dienst die modebewuste consumenten in staat stelt hun modevoorkeuren met vrienden te delen binnen platforms als Facebook. Fashiolista wil geld verdienen door een commissie op te strijken bij elke verkoop in een van de online winkels waar deze mode-artikelen te koop zijn.

Het overgrote deel van de gebruikers van Fashiolista bevindt zich in Brazilië. Atomico Ventures is een investeringsbedrijf van Niklas Zennstrom, mede-oprichter van Skype. De andere investeerders waren Marc Schröder en Marc Muller, oprichter van self service benzinepomp­keten Tango en van Route Mobiel.

Magensis Software Solutions uit Nijmegen heeft een investering ontvangen van het Innovatiefonds Oost Nederland, een fonds van de regionale investeerder PPM Oost. Magensis is het bedrijf achter Saywhen, een online dienst die consumenten in staat stelt hun voorkeuren aan te geven omtrent tijdstip en locatie voor het afleveren van door hen bestelde producten. De software helpt daarnaast ook de communicatie te stroomlijnen tussen consument, buitendienstmedewerker en leverancier. Eerder had investeerder ICT Venture een belang in Magensis genomen.

De website Auto.nl heeft een miljoen euro aangetrokken bij een informele investeerder. Auto.nl is een van de eerste internetwinkels ter wereld waar consumenten een auto kunnen kopen. De website kan kortingen verstrekken doordat het de voertuigen direct geleverd krijgt van importeurs en dealers. Tot nu toe waren nieuwe auto’s die via internet werden verkocht, door de eigenaar van de website besteld bij de dealer. Inkoop door websites bij de groothandel stuitte tot voor kort nog op groot verzet vanuit het verkoopkanaal.

Durfinvesteerder Henq Invest heeft kapitaal verstrekt aan Seoshop, gevestigd in Amsterdam. Seoshop is een bedrijf dat een software-as-a-service-platform levert waarmee MKB’ers snel en zonder te investeren een functionerende webwinkel kunnen inrichten. De onderliggende techniek is in de praktijk ontstaan doordat de oprichters deze voor hun eigen websites hebben ontwikkeld. De investering betrof een “substantieel minderheidsbelang”. Het geld wordt gebruikt om de afdeling productontwikkeling uit te breiden en de internationale groei te versnellen.

 Opleving

Wordt 2011 het jaar van het grote cashen?

In januari verkocht Prime Ventures belangen in Liquavista en Q-Go. Liquavista, dat een nieuw type beeldschermen heeft ontwikkeld, werd overgedaan aan Samsung. Het belang in het bedrijf werd in 2009 overgenomen van Philips Research Labs. De participatie in Q-Go, dat interactieve toepassingen levert voor websites, werd verkocht aan het Amerikaanse RightNow. Q-Go was ooit de eerste investering van Prime. De toename van het aantal exits lijkt de trend te zijn in de venture capital-wereld. Zo werd salarisverwerker Raet vorige week in de etalage gezet door investeerders Alpinvest en Advent. Maar de meest spectaculaire exit wordt waarschijnlijk gemaakt door datacenterbeheerder Interxion. Interxion, opgericht in 1998 door Bart van den Dries, is Nederlands recordhouder kapitaal ophalen met drie investeringsronden tussen 1999 en 2002 met een totaalbedrag van meer dan 300 miljoen euro. Interxion heeft net als Q-Go het klappen van de internetzeepbel overleefd en wil nu zelfstandig naar de New York Stock Exchange. Aandeelhouders van de grootaanbieder van datacentercapaciteit zijn onder meer Goldman Sachs, BNP Paribas en de Nederlandse durfinvesteerder Capital-C Ventures. Interxion, dat al enkele jaren winstgevend is, wil bij de beursgang 200 miljoen dollar ophalen door ongeveer een kwart van de aandelen aan te bieden. Het zou de eerste notering van een Nederlands IT-bedrijf aan een Amerikaanse beurs zijn sinds Baan in 1995.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!