Venture Capital

18 maart 2011

Finalist IT heeft nieuw risicokapitaal gekregen van informele investeerder Hans Ketterings. Finalist IT is een leverancier van maatwerk en consultancy rond veelgebruikte open-source-programmeeromgevingen zoals Java, PHP en Ruby. Het heeft drie specialismen: enterprisecontentmanagement, datavisualisatie en applicatieontwikkeling. Daarnaast kan het bedrijf het beheer van applicaties verzorgen. Finalist IT bestaat sinds 1988. Klanten zijn onder meer Philips, Kennisnet, de VPRO en het KNMI. De huidige investering is bedoeld voor expansie.

Het nieuwe bedrijf Whoopaa uit Den Bosch trok voor de officiële start al een half miljoen euro seed capital aan bij een informele investeerder. Whoopaa is een nieuw ‘sociaal platform’ dat gebruikers in staat stelt hun zakelijke en privéactiviteiten binnen één omgeving te organiseren. De gebruiker kan voor beide typen activiteiten een profiel aanmaken en zijn sociale netwerk vanuit bijvoorbeeld Facebook en zijn berichtenstromen eraan koppelen. Vervolgens kan de gebruiker met één muisklik schakelen tussen de privéomgeving en de zakelijke omgeving. Het startkapitaal was bedoeld om het bedrijf van de grond te krijgen.

Fullfact International uit Lieshout trok kapitaal aan bij TIIN Capital. Het kapitaal kwam uit het Techfund, dat door de investeringsmaatschappij wordt beheerd. Fullfact levert een toolkit, genaamd Overall Equipment Effectiveness (OEE), voor productieomgevingen. De software kan het verborgen potentieel van een machine inzichtelijk maken door gegevens over het productieproces te registreren en te verwerken. OEE wordt als een gereedschap gebruikt binnen verbeterprogramma’s als Lean Manufacturing en Six Sigma. Klanten zijn onder meer Boeing, Texas Instruments, Heinz en Campina. TIIN verkreeg een “substantieel minderheidsbelang” in Fullfact. Het geld wordt ingezet voor de uitbouw van het bedrijf, onder meer voor uitrol naar het buitenland.

Dutch Learning Company heeft kapitaal aangetrokken bij zeven business angels. Het bedrijf uit Rotterdam biedt cursus-sen aan via internet. Volgens het bedrijf zelf is het daarin de grootste in Nederland is. Voor het verstrekken van praktijklessen en -examens werkt het bedrijf samen met partners. Dutch Learning Company werd opgericht in 2008. Het kapitaal wordt ingezet voor versnelling van de groei.

Het Nijmeegse bedrijf Magensis Software Solutions heeft financiering ontvangen van investeringsmaatschappij ICT Venture. Magensis levert met de website SayWhen een dienst waarmee consumenten hun voorkeuren kunnen aangeven omtrent tijdstip en locatie van door leveranciers af te leveren producten. Daarnaast onderhoudt de software ook de communicatie tussen klant, leverancier en buitendienst. De investering door ICT Venture viel ongeveer samen met die door PPM Oost. ICT Venture investeerde enkele jaren geleden ook al in Magensis.

Alternatieve geldschieters

Crowdfunding: vallen en misschien opstaan

Na de doorbraak van sociale media en crowdsourcing duurde het niet lang of van verschillende kanten werd geprobeerd bedrijven te financieren via crowdfunding. In Nederland zijn al diverse initiatieven actief, zoals Geldvoorelkaar.nl en Crowdfundcompany. Achter de schermen werken enkele grote banken aan een platform voor crowdfunding. Vooral jonge bedrijven zien crowdfunding als alternatief voor een investering afkomstig van reguliere investeerders. Voor hen lijkt crowdfunding ogenschijnlijk een uitkomst, omdat ervaren investeerders meestal weinig zien in het verstrekken van kapitaal aan startende bedrijven.

Het probleem met crowdfunding is dat het eenrichtingsverkeer is en ‘dom geld’ in de hand werkt. Zodra de starter het geld binnen heeft, zijn de investeerders de controle kwijt. Het is vergelijkbaar met financiering van het type ‘friends, family and fools’ waarbij de geldverstrekkers vrijwel altijd naar hun rendement kunnen fluiten. Ook aan crowdfunding kleeft het reële probleem dat bedrijven niet succesvol worden door financiering, maar door de inzet van ondernemerskwaliteiten. Starters beschikken daar in het algemeen niet over en de crowdfundingroute voorziet er niet in. In theorie zou een crowdfundingplatform op internet in coaching kunnen voorzien, maar een model waarbij dat ook daadwerkelijk gebeurt zit nog niet in de pijplijn. Het gevaar dat investeerders hun geld kwijtraken zou in principe kunnen worden verholpen door nieuwe regelgeving, die nu in de maak is. Deze eist van crowdfunding-kapitaalzoekers dat ze aan hun investeerders meer openheid van zaken geven en garanties verstrekken. Of dergelijke regels grosso modo een positieve uitwerking op de financiering van jonge bedrijven zullen hebben, valt nog te bezien. Crowdfunding staat nog zodanig in de kinderschoenen dat er nog geen succesverhalen bestaan die als model kunnen dienen. De nieuwe regelgeving probeert dus een praktijk te regelen die nog van de grond moet komen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!