Veiling mobiele netten opnieuw vertraagd

6 maart 2009
Hij kan dit doen door de ‘kavels’ waarop de huidige aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile mogen bieden, in omvang te beperken. Hoe de veiling precies gaat verlopen, wordt pas duidelijk wanneer definitieve veiligvoorwaarden – naar verwachting in het derde kwartaal van 2009 – vrijkomen. Daarmee is de uitgifte van de licenties opnieuw aanzienlijk vertraagd. De veiling staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2010.
EZ houdt vast aan een veiling via internet die een geheel nieuwe veilingsmethodiek met zich meebrengt. Het Agentschap Telecom organiseert daarom eerst in het vierde kwartaal een proefveiling om de kinderziekten uit het systeem te halen. Aanvankelijk zouden de veiling in het najaar 2007 plaatsvinden, maar deze datum werd inmiddels drie keer verschoven.

Na de veiling van de UMTS-frequenties in 2000 werd door deskundigen betwijfeld of de Nederlandse markt voldoende ruimte biedt voor meer dan twee of drie aanbieders. De tijd heeft hen gelijk gegeven. Telfort werd opgeslokt door KPN en T-Mobile lijfde Dutchtone/Orange in. Toch denkt Tom Loozen, executive partner bij Accenture, dat een partij als Ziggo zeker kansen heeft. “Ziggo heeft twee miljoen klanten en lijkt de ambitie te hebben meer te bieden dan alleen bellen en internet. Zij hebben expertise in televisie”, zegt Loozen. “Wat me wel bezighoudt zijn de problemen die Ziggo heeft om een onderscheidend aanbod in digitale televisie te creëren en zijn klantenservice op orde te krijgen. Dan is het tegelijk opzetten van een goede mobiele dienstverlening een hele uitdaging.”

Nieuwkomers krijgen het in ieder geval lastig om in een gevestigde, verzadigde markt een positie te verwerven. KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen hun abonnees, tijdens de bouw van hun nieuwe netwerk volgens de LTE-standaard, altijd de mogelijkheid bieden terug te vallen op het bestaande UMTS- of gsm-netwerk. De nieuwe aanbieders zullen hiervoor nationale roaming-contracten moeten sluiten met een van de gevestigde aanbieders. Of zij moeten op een andere manier kunnen voorzien in de beperkte dekking van hun netwerk. Vanuit de industrie komen ook twijfels of er voor zes partijen wel voldoende ruimte is om zich te profileren met een onderscheidend aanbod.

Heemskerk verruimde deze week de mogelijkheden voor nieuwkomers in reactie op een motie van PvdA-parlementariër Martijn van Dam van 18 december 2008. Van Dam wilde ­SEnD met steun van de Kamer SEnD dat minimaal een licentie wordt gereserveerd voor een partij die nog geen eigen netwerk heeft. UPC en Ziggo zouden daardoor net als KPN, Vodafone en T-Mobile worden beperkt in hun mogelijkheden tot bieden. Dat kan volgens Heemskerk niet, omdat er in Nederland veel meer bedrijven actief zijn met een eigen netwerk waarmee het uitsluiten van UPC en Ziggo tot concurrentievervalsing leidt. Daarom nam Heemskerk maandag ‘in de geest’ van de motie maatregelen door de vergunningen van de gevestigde mobiele aanbieders in de veiling verder in te perken.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!