Veiling mobiel niet efficiënt

23 april 2010

De twee beschikbare typen, gepaard en ongepaard, verschillend in geschiktheid voor enerzijds Long Term Evolution (LTE), ofwel de opvolger van het huidige UMTS, en anderszijds WiMAX, dat meer kenmerken heeft van een langeafstands-wifi-technologie In de tweede ronde kon worden geboden op de positie van de gewenste blokken in het spectrum. De uitkomst van de veiling was bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet bekend, net als welke bedrijven uiteindelijk aan de veiling deelnamen.

De korte periode waarbinnen de primaire ronde dinsdag verliep, is indicatief voor het gebrek aan schaarste van het geveilde goed. Er bleef zelfs een flink deel van de in totaal beschikbare 190 MHz over. Dat is een inschattingsfout van de ontwerpers van de veiling. Het ministerie heeft immers de taak de beschikbare frequentieruimte zo efficiënt mogelijk in te zetten en geen spectrum ongebruikt ‘op de plank’ te houden.

De vraag naar frequentieblokken was er namelijk wel degelijk. KPN bijvoorbeeld had in de week voor de veiling nog bezwaar gemaakt tegen de restricties die het ministerie aan deelnemers had opgelegd. Daarin lag vast dat KPN, Vodafone en T-Mobile samen maximaal 55 MHz mochten aankopen, de nieuwkomers ieder hooguit 40 MHz.

Met drie gevestigde partijen, die het zich niet konden veroorloven om niet mee te bieden, en, dientengevolge twee nieuwkomers, vermoedelijk de combinatie UPC/Ziggo en Tele2, kunnen de vijf partijen als gevolg van de veilingopzet hooguit 135 van de 190 MHz verwerven.

KPN bepleitte bij de rechter het recht op tweemaal 20 MHz in een aaneengesloten deel van het spectrum te kunnen bieden. Het telecombedrijf zegt dit nodig te hebben om “de komende twintig jaar te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar mobiel breedband en kwalitatief hoogwaardige LTE-dienstverlening”, zo staat in het rechtbankverslag.

De rechter willigde die eis echter niet in omdat KPN zelf de suggestie had gewekt tot 2014 of 2016 te wachten met LTE-diensten. In 2012 vervalt echter al het verbod om de deze week verworven licentieruimte te verhandelen, en kan KPN dus alsnog proberen aan het gewenste aaneengesloten spectrum te komen door het bij concurrenten te kopen.

Het ministerie heeft de veiling opgezet met in het achterhoofd dat de negen geïnteresseerden, die zich in januari hadden gemeld, het aanbod aan frequentieruimte hadden overvraagd. Eind vorige week werd echter pas duidelijk dat vier partijen toch afhaakten bij de uiteindelijke veiling.

De woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken kon nog niet aangeven wat er met het bij de veiling overgebleven spectrum gebeurt. “Deze frequenties worden in ieder geval op een andere manier uitgegeven.” Er is binnenkort nog meer spectrum te verdelen als gevolg van de UMTS-licenties die Telfort vorig jaar heeft moeten teruggeven.

De schatkist zal van deze veiling niet zo profiteren als in 2000 bij de veiling van de UMTS-frequenties. Toen werden nog miljarden opgehaald. Met een minimumprijs van 50.000 euro per blok van 5 MHz en nauwelijks biedingsstrijd, verdient het ministerie waarschijnlijk krap 1,5 miljoen euro aan deze frequentieverdeling.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!