Overslaan en naar de inhoud gaan

'Veiligheid ICT-systemen politie niet op orde'

Het is zeer slecht gesteld met de veiligheid van veel ICT-applicaties waar de politie mee werkt, meldt privacyorganisatie Bits of Freedom. Het gaat dan bijvoorbeeld om systemen die gebruikt worden om vingerafdrukken op te slaan, aangiftes op te nemen of dossiers aan te maken.
app voor burgeronderzoek
© Nationale Politie
Nationale Politie

Van 36 applicaties die door de politie zijn aangemerkt als cruciaal voor het werk, voldoet er volgens de organisatie niet één aan de wet en het beleid van de politie zelf. Bits of Freedom baseert zijn conclusies op 35 rapporten van de politie zelf, die via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) met inschakeling van de rechtbank, zijn opgevraagd. Er is nog één rapport dat de politie niet wil vrijgeven met als argument dat deze kwetsbaarheden "de veiligheid van de samenleving in gevaar [zouden] brengen."

Een van de gesignaleerde problemen is dat agenten die van functie wisselen toegang houden tot databases uit hun eerdere functie. Daardoor, aldus Bits of Freedom, hebben corrupte agenten onnodig toegang tot veel informatie. Ook worden gegevens veel te lang bewaard. En omdat de politie lang niet alle risico's voor de beveiliging van informatie in kaart heeft gebracht, is het niet duidelijk of de huidige beveiliging afdoende is.

Bits of Freedom verbaast zich er over dat ondanks dat de kwetsbaarheden al jaren bekend zijn, deze nog niet zijn opgelost. De organisatie vindt het tijd dat de politieorganisatie beboet wordt en wil dat de Tweede Kamer de politie dwingt tot het naleven van de wet.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in