Veelheid aan IT-managementsoftware verdwijnt binnen vijf jaar

6 juni 2008
Volgens Forrester zal het de komende jaren geen ‘business as usual zijn’ maar zullen er werkelijke verschuivingen in de IT-arena plaatsvinden.

Voor die analyse baseren de onderzoekers zich op een aantal bewegingen in de markt. Daar is te zien dat aanbieders zich steeds minder kunnen onderscheiden met technologie en daarom de aandacht verleggen naar ‘gecreëerde waarde’ voor hun klanten. Die beweging is in de hardwaresector al jaren gaande. De ‘platform commoditization’ heeft ertoe geleid dat nagenoeg alle hardware nu op AMD/Intel is gebaseerd. Parallel aan deze beweging is de prijs van hardware de afgelopen jaren enorm gedaald en die daling zal nog even doorzetten.
Op een vergelijkbare wijze zal het besturingssysteem een commodity worden, waarbij de onderzoekers van Forester ervan uitgaan dat er op termijn nog maar één omgeving zal zijn: Microsoft. In het verlengde van deze ontwikkeling schetst Forrester ook vergaande vereenvoudiging van het datacenter en van communicatie, waarbij respectievelijk EMC en Cisco als de toonaangevende leveranciers worden genoemd. Want concurreren op gecreëerde waarde betekent dat aanbieders hoe dan ook voor vereenvoudiging zullen zorgen van het gebruik en onderhoud van hun systemen.

Voortbordurend op deze ontwikkeling schets Forrester een aantal scenario’s waarvan de belangrijkste conclusie is dat de comeback van het mainframe een feit is. Mainframeachtige architecturen lenen zich inmiddels uitstekend om zware op standaardcomponenten gebaseerde IT-omgevingen in te richten. In 2013 zal dat in nog sterkere mate het geval zijn, denkt Forrester.

De verschuiving
Verschuiving
Naarmate IT beter op de business is afgestemd, verschuift de aandacht van de infrastructuur via de applicatie en service uiteindelijk naar het IT-proces als ondersteuning van de bedrijfsvoering.


Prijsdaling hardware
Prijsdaling hardware

Commoditzation leidt tot sterke daling van de prijs, zoals blijkt uit de prijsontwikkeling van hardware sinds 1991.


Omvang markt in 2013
omvang in cijfers
omvang grafieken

In 2013 wordt in totaal zo’n 38,6 miljard dollar aan managementsoftware uitgegeven. Ruim een verdubbeling ten opzichte van de huidige uitgaven.


Software-evolutie
Software-evolutie

Van de huidige beheersoftware zal het grootse deel over vijf jaar zijn opgegaan in ‘nieuwe’ oplossingen.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!