Beheer

Security
https

'Veel websites zorgaanbieders nog onveilig'

Gevoelige gegevens gaan vaak onbeveiligd richting zorgaanbieder.

18 augustus 2017

Gevoelige gegevens gaan vaak onbeveiligd richting zorgaanbieder.

Bij veel websites van zorgaanbieders ontbreekt nog steeds een veilige HTTPS-verbinding. Dat zegt  de organisatie voor digitale transparantie Open State Foundation.

"Van de 22.393 onderzochte websites van zorgaanbieders ondersteunt slechts een derde een verbinding die ervoor zorgt dat het websiteverkeer versleuteld wordt'', waarschuwt de organisatie.

Bij toepassing HTTPS worden gegevens voor verzending versleuteld. Daardoor is het voor buitenstaanders onmogelijk om gegevens die over de lijn gaan te lezen of te wijzigen. Bovendien geeft toepassing van het protocol ook de zekerheid dat je verbonden bent met de site die je ingetoetst hebt in de url.

Websites van ziekenhuizen en huisartsen zijn veel vaker via de veiligheidsuitbreiding op het HTTP-protocol beveiligd dan die van andere zorgaanbieders, maar ook hier blijft 32 respectievelijk 39 procent in gebreke. In de geestelijke gezondheidszorg, bij verloskundigen, fysiotherapeuten en bij de thuiszorg schermt minder dan een kwart de communicatie met zorgvragers af met HTTPS.

Eerder dit jaar constateerde de Open State Foundation al, dat het bij de overheid ook nog niet opschiet met HTTPS. In januari beschermde pas 44 procent van de overheidswebsites communicatie met de burger via dit protocol. Kennelijk wordt daar wel vooruitgang geboekt. op de website van de Open State Foundation staat de teller nu op 66 procent.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.