Veel vooroordelen over Scrum

28 januari 2011

Scrum is hard op weg de populairste aanpak ter wereld te worden voor software- en systeemontwikkeling. Veel organisaties gaan met Scrum aan de slag om sneller betere producten te ontwikkelen. Dit lijkt gemakkelijk omdat deze aanpak zich beperkt tot slechts drie rollen, vier meetings en drie werkproducten. Ondanks deze eenvoud blijkt in de praktijk dat het voor velen toch niet zo gemakkelijk is om Scrum goed toe te passen. Daardoor realiseert men niet de beloofde kwaliteits- en productiviteitsverbeteringen. De oorzaak hiervan is veelal gelegen in een incompleet beeld van Scrum. Er bestaan veel misvattingen rond Scrum (zie kader over ‘misvattingen’).

Daarnaast wordt Scrum vaak gezien als een IT-feestje. De eerste indruk is dat men het allemaal al een keer heeft gehoord: RAD, IAD, DSDM, RUP enzovoorts. Scrum wordt dan, ten onrechte, geïnterpreteerd als oude wijn in nieuwe zakken. Als Scrum slechts wordt gebruikt als een laagje verf over bestaande processen, dan kan het natuurlijk nooit de gewenste productiviteits- en kwaliteitsverbeteringen opleveren. Daarvoor is het namelijk nodig dat er werkelijk fundamentele veranderingen worden doorgevoerd, zoals:

- prioriteren op waarde;

- feedback-lussen verkorten;

- teams zelfsturend maken;

- kortcyclisch en iteratief verbeteren;

- continu werkende software opleveren.

Veel organisaties proberen mee te liften op de Scrum-hype en daarom is het raadzaam kritische vragen te blijven stellen over de mate waarin echt met Scrum wordt gewerkt. Om te toetsen in hoeverre een Scrum-implementatie echt is of alleen een laagje verf, zijn er toetsingsvragen te stellen (zie kader over ‘vragen’).

Met behulp van de genoemde kaders is het mogelijk te toetsen of een organisatie Scrum heeft begrepen en of de verwachte/beloofde voordelen ook werkelijkheid kunnen worden. Kritisch naar de praktijkinvoering van Scrum kijken, wordt steeds belangrijker. Langzamerhand wordt Scrum de de-facto projectaanpak en het is daarom noodzakelijk om zeker te stellen dat deze aanpak op de juiste manier wordt ingezet. Alleen dan kunnen de beloofde positieve effecten worden gerealiseerd.

Jurgen Appelo is met NOOP.NL een populaire agile-blogger in Europa en auteur van ‘Management 3.0’, over agile-management, dat deze maand is verschenen. Jan Jaap Cannegieter is adjunct-directeur bij SYSQA, een organisatie gespecialiseerd in requirements, kwaliteitsmanagement en testen. Daarnaast leidt hij www.MasterClass-Sales.nl . André Heijstek ondersteunt bedrijven bij het verbeteren van hun softwareontwikkeling en geeft regelmatig trainingen over CMMI en Agile/Scrum. Rini van Solingen  is CTO bij iSense Prowareness uit Gouda, deeltijdhoogleraar Global Software Engineering aan de TU Delft en auteur van ‘De Kracht van Scrum’.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!