Development

Software-ontwikkeling
Dave Farley

'Veel organisaties zijn in hun hart nog gewoon watervalorganisaties'

Interview met Continuous delivery/DevOps-goeroe Dave Farley.

© Dave Farley
4 maart 2020

Dave Farley stond ruim 20 jaar geleden aan de wieg van continuous delivery en is inmiddels een erkend goeroe op het gebied van deze agile werkwijze voor softwareontwikkeling. “Er is geen betere methode om mee te ontwikkelen. En dat is heel duidelijk aantoonbaar.” Toch werken de meeste organisaties nog altijd op zijn minst grotendeels volgens de watervalmethode. “In veel organisaties heersen nog traditionele aannames en organisatiestructuren. En die veranderen ze niet voor continuous delivery.”

Hij wordt de DevOps-goeroe genoemd, maar Dave Farley heeft het liever over continuous delivery. Waarom?

“Continuous delivery is breder dan DevOps. En het is state of the art; er is geen betere methode om software goed en snel mee te ontwikkelen. Het is de basis van een echte engineeringdiscipline voor softwareontwikkeling. Het zorgt ervoor dat de productie stijgt, de kwaliteit beter wordt, je leert er meer van en je kunt creatiever zijn.

Eigenlijk werk ik al sinds begin jaren negentig agile. Dus ruim voor de term 'DevOps' in zwang kwam. Ik werkte bij ThoughtWorks, wat eigenlijk XeroxPark was voor agile. Daar werden technieken ontwikkeld voor agile werken, zoals extreme programming. Daar zagen we wat werkte en wat niet. Continuous development is daar begonnen met een enorm groot agile project voor de ontwikkeling van een POS; werken aan software in een releasable state. Dev en Op werkten hierin samen – in ontwikkelen en testen. Je krijgt er een smalle focus van, maar wel een hoog rendement. De resultaten waren dramatisch goed. De kwaliteit van de software was heel hoog en het tempo waarin werd ontwikkeld ook.

Een bijkomend maar groot voordeel is dat je door de combinatie van agile en DevOps wetenschappelijke meettechnieken tot je beschikking hebt om de kwaliteit van software te meten. Je hebt zo een model waarmee je heel duidelijk kunt voorspellen of een team goed of slecht zal functioneren.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!